search-icon

19.01.2016 5 златни и 3 сребърни медала за СМГ от Жаутиковската олимпиада по физика, математика и информатика

5 златни и 3 сребърни медала завоюваха учениците на Софийската математическа гимназия (СМГ) от 12-тата Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика. Състезанието, чиито домакин бе гр. Алмати, Казахстан, се проведе в периода 13-19 януари. Основен спонсор на отбора на СМГ е Българска банка за развитие АД, която за шеста година подкрепя участието на талантливите ученици в международни олимпиади и състезания.

Българските ученици се наредиха първи в отборното класиране, като успяха да изпреварят 54 отбора от 17 страни, сред които Русия, Румъния, Сърбия, Армения, Грузия, Беларус, Украйна, Индонезия. Няколко точки не достигнаха на отбора от СМГ, за да спечели наградата Гранд При, която бе присъдена на 1329-то Московско училище.

Математиците се отличиха със златни медали на Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас) и сребърен медал на Даниел Атанасов (12 клас). В раздел „Информатика“ Христо Венев (12 клас) спечели първото място и златен медал, а Иво Дилов (12 клас) – сребърен. При физиците злато спечели Светлин Тотев (12 клас), а със сребро са отличи Никола Пулев.

Международна "Жаутиковска олимпиада" се провежда от 2005 г. насам, като Софийска математическа гимназия участва от 2007 г. В престижното състезание участват отбори на специализирани физико-математически училища. Целта е да се популяризират науките математика, информатика и физика, както и да се развива международното сътрудничество и да се установят добрите взаимоотношения между специализираните училища по цял свят.

 

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси