Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

ББР пита „Познаваме ли историята на българските пари“

Парите играят важна роля в живота на съвременния човек. С тях се измерва стойността на всeки продукт или услуга. Във всекидневието си използваме метални и книжни пари, кредитни и дори електронни. Какво знаем обаче за историята на парите? Отговор на този въпрос дава специална брошура „Познаваме ли историята на българските пари“, която ще бъде разпространена в софийски училища в периода 25-29 март по време на Европейската седмица на парите.
Изданието е подготвено от Българската банка за развитие и посветено на 140-тата годишнина от създаването на банковата система у нас.
C освобождението на България от турско робство през 1878 г. се възстановяват традициите на българската държавност, а едно от първите неща, с които се сдобива младата българска държава и което укрепва изключително много суверенитета й, е правото да има собствени пари. Историята на българските монети и банкноти като дизайн, изображения и номинали може да бъде и своеобразен разказ за епохата, в която са били издадени, и чрез тях да се проследят различни периоди от икономическото, общественото и културното развитие на страната.
Като „посланици на добра воля“ в инициативата участват и децата на служители на ББР, които ще представят пред своите съученици брошурата на банката, създадена за Европейската седмица на парите 2019. Основна цел на кампанията е да се подобри нивото на финансовото образование в Европа, по-специално за учениците в основните и средните училища.

Назад
Други
 • София Касидова, съветник по стратегическо планиране на ББР

  Целта на ББР е да увеличи реализираните проекти по Механизма за свързване на Европа

  Целта на Българската банка за развитие е да увеличи броя на реализираните проекти по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) у нас. Това заяви съветникът по стратегическо развитие на банката София Касидова в тв интервю. Механизмът е един от финансовите инструменти, чрез които ЕС прилага политиките си за икономическо развитие и сближаване на страните-членки.

  Виж повече
 • Илия Лингорски: Естествената роля на ББР е в подкрепа на новите зелени решения

  „Естествената роля на ББР като национална банка за развитие е да подкрепя секторите и предприемачите, които генерират новите зелени решения. Това ще е особено важно за малките и средните предприятия, за стартъп екосистемата и за стартиращия бизнес, където често е изворът на иновации“, обяви главният икономист на ББР Илия Лингорски в радио интервю.

  Виж повече