Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

ББР пита „Познаваме ли историята на българските пари“

Парите играят важна роля в живота на съвременния човек. С тях се измерва стойността на всeки продукт или услуга. Във всекидневието си използваме метални и книжни пари, кредитни и дори електронни. Какво знаем обаче за историята на парите? Отговор на този въпрос дава специална брошура „Познаваме ли историята на българските пари“, която ще бъде разпространена в софийски училища в периода 25-29 март по време на Европейската седмица на парите.
Изданието е подготвено от Българската банка за развитие и посветено на 140-тата годишнина от създаването на банковата система у нас.
C освобождението на България от турско робство през 1878 г. се възстановяват традициите на българската държавност, а едно от първите неща, с които се сдобива младата българска държава и което укрепва изключително много суверенитета й, е правото да има собствени пари. Историята на българските монети и банкноти като дизайн, изображения и номинали може да бъде и своеобразен разказ за епохата, в която са били издадени, и чрез тях да се проследят различни периоди от икономическото, общественото и културното развитие на страната.
Като „посланици на добра воля“ в инициативата участват и децата на служители на ББР, които ще представят пред своите съученици брошурата на банката, създадена за Европейската седмица на парите 2019. Основна цел на кампанията е да се подобри нивото на финансовото образование в Европа, по-специално за учениците в основните и средните училища.

Назад
Други
  • Стоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15 % от кредитния си портфейл в екологични проекти

    Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации. Това обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев във втория ден от Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена. Днес той участва в панел, посветен на изграждането на устойчива икономика на ЕС.

    Виж повече
  • „Зелените“ финанси влизат във фокуса на Централна и Източна Европа

    „Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко-инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп. “Euromoney” и Global Capital.

    Виж повече