search-icon

01.12.2017 ББР стана съучредител на Междубанкова асоциация на страните от Централна и Източна Европа и Китай

Споразумение за създаване на Междубанкова асоциация на страните от Китай и Централна и Източна Европа (ЦИЕ) беше подписано по време на Шестата годишна среща на високо равнище от формата „16+1“, която се проведе в  Будапеща.

Българска банка за развитие стана член на асоциацията, в която участниците ще си сътрудничат по проекти от общ интерес, следвайки принципите на независимо управление и вземане на решения, както и независимо поемане на риск. Под нейната егида Китай ще осигури над 3 милиарда долара за развитието на проекти в Централна и Източна Европа, обяви премиерът Ли Къцян по време на форума. Целта на формата „16+1“, който е част от инициативата „One Belt, One Road”, е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите-участнички.

„България ще разчита на Китай за реализирането на конкретни проекти“ – заяви по време на междуправителствената среща българският премиер Бойко Борисов. Сътрудничеството в рамките на Междубанковата асоциация на страните от Китай и ЦИЕ ще позволи на Българска банка за развитие да разшири инструментите си чрез участие във финансирането на публични и публично-частни инфраструктурни проекти с национално и регионално значение.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси