search-icon

07.06.2017 Билян Балев: Има проблем при усвояването на средствата по Плана „Юнкер“

В някои части на Европа, и особено в нашата част на континента, работата с Фонда за стратегически инвестиции, известен като Плана Юнкер, е трудна. Проектите са малко и ефектите, които се очакват в нашия регион не са постигнати. Това каза Билян Балев, изп. директор на Българска банка за развитие, в интервю на бизнес редактора Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването „В развитие“.

Репортер: Срещата в София признание за стабилността на банковия сектор в страната ли е или нещо друго?

Билян Балев: Срещата в София на почти 40 публични банки от Европа, но не само банки - всички публични институции, които работят със средства на държавата. Те са във вид на агенции в някои от държавите, в други са пълноправни банки, а в трети са собственост на общини. Сега, в София, имате удоволствието да видите представители на банките. Повечето са изпълнителните директори на тези институции. Някои от тях са с 250-годишна история, като тези във Франция. Други институции – например тези от Германия, са с големи размери. Тяхната основна дейност е да изпълняват основните политики и планове на съответното правителство. Те допълват т.нар. пазарни недостици в европейската икономия.

Репортер: Какви решения смятате, че ще бъдат взети на този форум?

Билян Балев: Решенията, които трябва да се вземат на този форум, са по-скоро формални. Трябва да се избере управителен орган, както и дискутиране на наболели проблеми на банките. Освен това, акцент на срещата в София ще бъдат разговорите между публичните банки и т.нар. Фонд за стратегически инвестиции, известен в България като Плана „Юнкер“, тъй като в определени части на Европа, особено в нашата, работата с този фонд е трудна. Проектите са малко и не са постигнати ефектите, които се очакват. Неслучайно зам.-управляващият директор на Фонда ще бъде тук, ще направи презентации и ще говори с всички представители на банки, за да може да се работи по този план.

Репортер: Националният гаранционен фонд, малките и средни предприятия и Планът Юнкер.

Билян Балев: Националният гаранционен фонд е част от групата на банката за развитие. Той в момента има гарантиран портфейл за 700 млн. Това го прави част от банковата система. Неговата функция е изключително важна. Ние оттук нататък считаме, че продуктите, свързани с повече гаранционни схеми са нещо полезно и важно за България.

Репортер: Финансирането чрез европейския план Юнкер за по-рискови проекти, стартиращи фирми. Има ли интерес в България?

Билян Балев: Има интерес в България. Определено файлове с интересни проекти са представени във Фонда, но доколкото знам, никой не е достигнал финал. Което означава проблем. И това ще дискутираме днес на срещата.

Репортер: А къде е проблемът според вас?

Билян Балев: Проблемът според мен е в прекалено високите изисквания от една страна, от друга – лошото качество на проектите, които се представят, и от трета – поемането на финансов риск от инвеститорите.

Репортер: Какъв инвестиционен ресурс е привлякла банката за миналата година? И от кои международни институции. Какво стана с Инвестиционната и търговска банка на Китай?

Билян Балев: От Китай беше привлечен първият ресурс от Азия към ББР. Той е в размер на 20 млн. евро. На второ място ББР привлече 150 млн. от Европейската инвестиционна банка. На трето място ще кажа, че има и друг инвеститор от Азия, който е Китайската банка за развитие, с която подписахме проект за 80 млн. евро. И не на последно място са двете финансирания по програмата за саниране – с немската KFW, и с Банката за развитие на Съвета на Европа. Което показва, че ББР от чуждестранните кредитори няма проблем за набиране на подобен дългосрочен ресурс, което дава възможност на банката да разглежда проекти не само за 4 – 5 години, но и за по-дълго време: 10 – 15 години.

Репортер: През февруари тази година международната рейтингова агенция, потвърди кредитния рейтинг на ББР.

Билян Балев: Стабилността на банката, доброто съотношение на ликвидност и високо ниво на капитализация на банката. Аз съм оптимист, че след повишаване на кредитния рейтинг на, това ще повиши кредитния рейтинг на ББР.

Репортер: Каква оценка ще дадете на банковия сектор по десетобалната система?

Билян Балев: Не съм аз човекът, който ще даде оценка на банковата система. Може би трябва да го направи Централната банка. Но като цяло банковият сектор в България е опростен. Банките в България не разполагат с инструментариума на техните майки в Европейския съюз. Което от друга страна повлия добре по време на финансовата криза. Успя да преведе сектора през кризата без особени големи удари върху системата, като цяло. Банките сега имат сериозни печалби. Започнаха да реинтегрират средства, защото и пазарът на недвижими имоти се раздвижи. Сега имаме една стабилна банкова система.

Репортер: Как се отнасяте към идеята за създаване на европейски финансов министър?

Билян Балев: Много положително.

Репортер: Дори Кристин Регал поиска идеята отново да излезе на дневен ред.

Билян Балев: Дали ще се нарече европейски финансов министър – вие в момента имате европейска централна банка, която наблюдава всички европейски финансови институции. Но ако трябва да се върви към единен фискален съюз, това е неминуемо. Това е стъпка, която няма да се случи в следващите 1-2 години.

Репортер: България и Еврозоната?

Билян Балев: Трябва да го направим.

Репортер: Какво ще ни даде?

Билян Балев: Само положителни неща. От гледна точка на сигурност, на стабилност на банковия сектор, но като цяло, това е много положително за държавата.

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси