search-icon

03.06.2015 Българска банка за развитие подкрепя кампанията „Научните чудеса на България“

Българска банка за развитие (ББР) подкрепя провеждането на кампанията „Научните чудеса на България“, организирана от в. „Стандарт“ и Българска академия на науките. Инициативата стартира днес с обществена дискусия, чийто основен фокус бяха инвестициите в научните изследвания, иновациите, подкрепата на младите таланти. Водещи фигури от БАН и академичните среди, вицепрезидентът Маргарита Попова, зам.-министрите на образованието и науката проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов и представители на бизнеса обсъдиха перспективите пред по-тясното обвързване на образованието и реализацията на пазара и внедряването на иновативни политики. 

Ангел Геков, изпълнителен директор на ББР изтъкна, че е удоволствие да се подкрепи подобна кампания и изрази готовност банката да финансира добри иновативни идеи. „Ние се занимаваме с кредитиране на дългосрочни инвестиционни проекти, свързани с техническо обновяване и повишаване конкурентоспособността на български предприятия. Прави ни впечатление, че приблизително 90% от закупуваното оборудване се внася отвън. Фирмите споделят, че дори елементарно технологично оборудване за един завод трудно може да се закупи от България, защото тук не се произвежда. Проблемът е в липсата на базови кадри, на подкрепа за научноизследователската и развойна дейност. Ето защо стоим твърдо зад инициативата, готови сме да си сътрудничим както с БАН, така и с браншовите организации и да подкрепяме жизнеспособните идеи“, почерта Ангел Геков.

Кампанията „Научните чудеса на България“ цели да се да се откроят великите български открития, да се представят нови идеи и разработки, да се подкрепят талантливи млади хора и да се спомогне реализацията на иновативни и интересни идеи. Гласуването се осъществява в две категории: "Научни чудеса на България" и "Млади откриватели". В първата категория участват както световноизвестни български открития като първото обработено злато, прабългарският календар, кирилицата, електронният часовник, космическата храна и др., така и нови научни достижения. Във втората категория се класират млади български учени, които имат нужда от подкрепа, за да развият потенциала си.

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси