search-icon

22.06.2015 Българска банка за развитие ще бъде един от основните партньори на ЕИБ по плана „Юнкер“

Българска банка за развитие (ББР) ще бъде един от основните партньори на Европейската инвестиционна банка по отношение съфинансирането на проекти с по-висок рисков профил на територията на България. Това стана ясно в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа, който се проведе на 18 и 19 юни в София. Събитието, под наслов „Общ път към икономическото възстановяване в Югоизточна Европа”, се организира с подкрепата на Българска банка за развитие и събра водещи експерти и икономисти от региона.

Основната цел на плана „Юнкер“ е за 3 години на мобилизира целенасочени инвестиции на стойност 315 млрд. евро, като се фокусира върху проекти с по-високо ниво на риск. В рамките на панела бяха обсъдени инвестиционният климат и възможностите за инвестиции в Югоизточна Европа, свободните икономически зони, европейските фондове и транснационалното сътрудничество в региона. Сред експертите, присъствали на форума, бяха Флавия Паланза, директор за Централна и Югоизточна Европа в Европейската инвестиционна банка, представители на Европейската комисия, изпълнителният директор на Българска банка за развитие Билян Балев, изпълнителният директор на Световната асоциация на агенциите за насърчаване на инвестициите Исмаил Ершахин.

ББР представи също така възможностите за експортно финансиране по време на панела „Насърчаване на външната търговия в Югоизточна Европа“. Участие взеха представители на Българска банка за развитие, Българска агенция за експортно застраховане, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и представители на агенции за насърчаване на бизнеса от Хърватска, Гърция, Босна и Херцеговина и др.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси