Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев подкрепи Инициативата за сътрудничество на срещата 16+1 в Дубровник

„Финансирането на малкия и средния бизнес е една от основните цели на Българската банка за развитие и ние заставаме зад идеите и практиките, заложени в Инициативата за сътрудничество на Междубанковата асоциация на страните от Китай и ЦИЕ за подпомагане на този сектор“. Това каза Председателят на УС и Главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев на срещата на Междубанковата асоциация, която се проведе в Дубровник, Хърватска.
Документът беше подписан от Съвета на директорите на банките-участнички в Асоциацията. Председателят на УС и Главен изпълнителен директор на ББР направи обръщение към останалите членове, засягайки въпроси като приобщаването на банки от други страни по формата 16+1 и постигнатите успехи в рамките на Асоциацията. Очаква се към нея да се присъединят и финансовите институции от Албания, Естония и Полша. Стоян Мавродиев изрази увереност, че приетият документ ще изгради обща платформа между партньорите в Междубанковата асоциация на страните от Китай и Централна и Източна Европа и ще допринесе за разширяване на взаимния бизнес в сферата на подпомагане на МСП.
Асоциацията се утвърди като важен форум за финансово сътрудничество и междуправителствени контакти в рамките на механизма 16 + 1. Участниците в срещата направиха преглед на изпълнението на “Програма за действие 2018-2020“ и обмениха виждания относно задълбочаването на многостранното финансово сътрудничество и възможностите за подпомагане на икономиката.
По-късно главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев взе участие и в двустранната среща между премиерите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян.

Назад
Други
 • София Касидова, съветник по стратегическо планиране на ББР

  Целта на ББР е да увеличи реализираните проекти по Механизма за свързване на Европа

  Целта на Българската банка за развитие е да увеличи броя на реализираните проекти по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) у нас. Това заяви съветникът по стратегическо развитие на банката София Касидова в тв интервю. Механизмът е един от финансовите инструменти, чрез които ЕС прилага политиките си за икономическо развитие и сближаване на страните-членки.

  Виж повече
 • Илия Лингорски: Естествената роля на ББР е в подкрепа на новите зелени решения

  „Естествената роля на ББР като национална банка за развитие е да подкрепя секторите и предприемачите, които генерират новите зелени решения. Това ще е особено важно за малките и средните предприятия, за стартъп екосистемата и за стартиращия бизнес, където често е изворът на иновации“, обяви главният икономист на ББР Илия Лингорски в радио интервю.

  Виж повече