search-icon

08.06.2017 Изпълнителният директор на Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев пред Дарик Денят

Липсват качествени български проекти по Плана „Юнкер“. Финансовата институция е единствената банка у нас, която има подписан договор за 150 милиона евро директно финансиране по Плана за финансиране на иновативни проекти на малки и средни компании и за фирми в райони с висока безработица. Европейският фонд за стратегически инвестиции, който е основата на Плана „Юнкер“, разширява допустимите за финансиране сфери. Вече може да кандидатстват и проекти, насочени към устойчиво развитие в селското стопанство, рибарството и аквакултурите, както и социални услуги. Това стана ясно на общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки, което се провежда втори ден в София. Домакин на събитието е Българска банка за развитие.

Репортер: Г-н Балев, ББР е член на Европейската асоциация на публичните банки и е домакин на тазгодишната среща на Асоциацията. На кои теми поставя акцент ББР?

Билян Балев: Въпросите, които дискутирахме на тазгодишното общо събрание бяха взаимодействието на банките с Европейския фонд за стратегически инвестиции, с Европейската инвестиционна банка и в частност с Плана „Юнкер“, тъй като всички банки, които са партньори на банката за развитие отразиха един постоянен проблем във взаимоотношенията, който включва включително и проблеми с финансирането на отделни инвестиционни проекти, както и начина на работа с тези институции. Всички тези въпроси бяха поставени, добрата новина е, че на срещата присъства зам.-управляващият директор на ЕФСИ Илияна Цанова. С нея бяха обсъдени проблемите, които банките виждат и се надявам, че в близко бъдеще ще бъдат намерени отговори на поставените проблеми.

Репортер: Планът Юнкер е важен за страната ни, тук ББР играе важна роля, как се справя България, именно, по Плана „Юнкер“?

Билян Балев: Може би тук е мястото да кажем, че ББР е единствената банка у нас, която има подписан договор през миналата година за 150 милиона евро директно финансиране по Плана „Юнкер“ за финансиране на иновативни проекти на малки и средни компании и за фирми в райони с висока безработица и ние активно работим по продукти и програми, които да включват тези средства, така че окачваме в рамките дори на следващите дни и седмици всички наши бизнес-партньори да получат интересни предложения от страна на ББР. Като цяло обаче, инвестициите с финансиране на Плана „Юнкер“ в България не вървят добре, като основните причини са, от една страна е липсата на качествени проекти, от друга страна – проблеми със самите инвеститори в проектите и не на последно място – не добре окомплектованите проекти. Между другото, това беше една от дискутираните теми, тъй като подобен проблем съществува в почти всички страни от Централна и Източна Европа и в страните от Скандинавия и помощта на ЕИБ в посока на изграждане на специализирани консултантски хъбове/центрове би била необходима и то веднага.

Репортер: Има ли интерес от страна на големи български компании да разработват проекти по Плана „Юнкер“ и в каква посока?

Билян Балев: Има такива проекти, при нас са постъпвали не един и два проекта, но те трудно достигат до фазата, когато могат да бъдат разглеждани и оценявани, поради множество фактори.

Репортер: Споменете някои от тях.

Билян Балев: Имаме проекти, които са в инфраструктурата, имаме проект за пристанище, което е във Варненския залив, има проекти, които са свързани с нови мощности в някои от фармацевтичните компании в страната и много други. Но пак казвам, както разбирате, към момента тези проекти са конфиденциални и не мога да разкривам подробности.

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси