search-icon

25.07.2014 Математиците от СМГ с 4 златни медала в състезанието в Южна Корея

Общо 8 отличия отнесоха медалистите в престижната надпревара

Отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) спечели 8 медала от Международното състезание по математика в Южна Корея (Korea International Mathematics Competition). Тимът се нареди на трето място в отборното класиране от общо 70 състава. В индивидуалните състезания българите взеха общо четири златни, два сребърни и два бронзови медала.

Надпреварата се провежда в корейския град Теджън от 21 до 26 юли и в нея участват отбори от 31 държави. Състезанието е разделено в две възрастови категории, като СМГ се представи с отбори от по четири ученика във всяка от тях. Спонсор на математиците е Българската банка за развитие, която вече пета година подкрепя участието им в международни олимпиади и състезания.

Иван-Александър Мавров и Борис Барбов отнесоха златни отличия в категорията под 14-годишна възраст. Александър Чергански и Виолета Найденова са сред първенците от 14 до 16 години. Сребърните медалисти са Христо Попов и Люба Конова, а бронзовите – Деница Маркова и Георги Паскалев.

В състезанието в Южна Корея от българска страна участваха общо пет училища, като най-добри резултати постигна столичната математическа гимназия.

Международното световно математическо състезание за младежи (IWYMIC) се провежда ежегодно от 1999 година насам. За първи път то е организирано в Тайван и идеята му е да позволи на учениците в ранна юношеска възраст със засилен интерес към математиката да сравнят своите способности. Състезанието се провежда в различни държави, като следващото издание ще бъде в Индонезия.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси