Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

Николай Димитров: До месец Фондът за капиталови инвестиции ще представи дебютната си сделка

В рамките на месец ще бъде представена първата сделка на Фонда за капиталови инвестиции към ББР. Новината съобщи изпълнителният директор на Българската банка за развитие Николай Димитров по време на участието си във форума "Предприемачи на бъдещето", организиран от Клуб „Инвестор“ в Capital Fort в София.
ББР има мисия в подкрепа на малкия, средния и стартиращия бизнес и в изпълнение на тази цел бяха създадени новите й дъщерни дружества - Фонд за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг.

„В последната година и половина Групата на Българската банка за развитие работи в посока подпомагането на български компании, които планират да разраснат производството си и извън родните граници. Това е голямо предизвикателство за нас, защото липсва такава подкрепа за интернационализирането на бизнеса“, каза изпълнителният директор на ББР.
Банката има пълната готовност да помага на всяка компания в растеж, която има добавена стойност и обещаващ профил.
Според Николай Димитров основните предизвикателства пред финансирането на стартиращите компании в България са две – регулаторни и мотивационни. Регулаторните са свързани с изискванията за финансиране на новосъздадени компании, наложени от регулатора.
По-големият проблем, който българските банки срещат в работата си с прохождащия бизнес, е мотивационният. Димитров е убеден, че най-важната предпоставка за бизнес успеха е желанието на предприемачите да докарат проектите си докрай, като с пълна сила важи поговорката, че има ли желание, се намира и начин.

Назад
Други
  • Стоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15 % от кредитния си портфейл в екологични проекти

    Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации. Това обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев във втория ден от Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена. Днес той участва в панел, посветен на изграждането на устойчива икономика на ЕС.

    Виж повече
  • „Зелените“ финанси влизат във фокуса на Централна и Източна Европа

    „Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко-инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп. “Euromoney” и Global Capital.

    Виж повече