search-icon

19.03.2014 Орешарски: Банката за развитие ще е инструмент на правителството за съживяване на икономическата активност в България

Българската банка за развитие (ББР) ще е сред основните инструменти на правителството за съживяване на икономическата активност. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски на среща с бизнес обществеността в Област Видин. С обръщение към бизнеса той откри първата от поредицата информационни срещи на ББР с предприемачи и мениджъри в цялата страна. На всяка от тях ще участват изпълнителните директори на банката и Националния гаранционен фонд, както и експерти от двете институции, които да запознават бизнеса в подробности с всички кредитни продукти и финансовите инструменти, както и с конкретните условия и процедури за тяхното използване.

„Със специфичните ни продукти целим да улесняваме достъпа до кредитиране в тези области и сектори, в които другите банки не желаят да насочват усилията си. Имаме достъп до много евтин ресурс, с който чрез директно кредитиране или чрез преотдаване към търговските банки да влияем върху общото ниво на лихвите за крайните кредитополучатели. Целият набор от решения, които сме разработили, ни позволява да предложим лихвени условия за крайните клиенти, които са конкурентни на фона на общите лихвени равнища в банковия сектор“, обясни Димо Спасов, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие.

Той заяви, че ББР ще открие 12 клона из страната, с които постоянно да информира бизнеса и да улеснява кандидатстването за предлаганите кредитни и гаранционни продукти.

Като друг приоритет за 2014 г. Спасов посочи и създаването на специален фонд за капиталови инвестиции, който да осигурява капитал на предприемачи с жизнеспособни бизнес идеи на фазата на разработен проект. Фондът ще осигурява средства за закупуване на нужните активи и покриване на оперативните разходи във фазата на създаване и задвижване на предприятието. На по-късен етап, когато дейността на такава стартираща фирма стигне фаза на нормално развитие и растеж, предприемачът ще може да придобие собственост върху целия капитал на компанията, трансформирайки дяловете на фонда в задължения, които да изплати.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси