search-icon

14.12.2017 Стоян Мавродиев пред bTV: „ББР ще помага на държавата за мащабни проекти“

Българската банка за развитие е инструмент за стратегическо планиране и подкрепа на правителството. Това обяви в предаването „Лице в лице“ на bTV главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев.

Той описа специфичната роля на ББР. „Тя трябва не толкова да бъде конкурентна на останалите търговски банки, а да участва във финансирането на проекти със стратегическо регионално и национално значение. Пример за това са инфраструктурата и пътищата, които другите банки не кредитират заради бавната възвръщаемост“, обяви Мавродиев.

С промените в устава си Българската банка за развитие може да отпуска до 25% от капитала си за една експозиция или 150 милиона лева, каквато е европейската регулация и практиката на всички международни банки. „Такъв кредит не може да бъде теглен от малкия и среден бизнес, но може да послужи на правителството за сериозен инвестиционен проект, който подпомага развитието на икономическата среда“ – каза Стоян Мавродиев, като посочи примери от работата на публичните банки в Европа и по света.

„Мисията на ББР е подпомагането на малките фирми“, категоричен е Стоян Мавродиев. Затова се предвижда създаването на фонд за дялово инвестиране за стартиращи компании, които иначе не биха могли да получат финансиране. Идеи за кредити с таван до 1 милион лева обаче обезмислят функциите на банката.

"Това, което малко се знае е, че ББР функционира като обикновена търговска банка – като всички останали. За нея важат същите правила, същите регулации и надзор от страна на БНБ. Единствената разлика е, че основен акционер е правителството“, каза още Стоян Мавродиев пред bTV. „Всички останали ресурси, с които банката оперира, всъщност не са държавни пари, а основно по кредитни линии с други международни институции“, допълни той.

Българската банка за развитие е партньор с почти всички големи банки в Европа и в света. Оттам банката финансира своите операции и дава кредити в подкрепа на малките и средни предприятия.

 

Цялото интервю вижте тук.

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси