search-icon

13.10.2016 Тодор Ванев: Стопанската конюнктура и състоянието на банковия сектор предполагат активизиране на кредитирането

Наблюдава се оживление при кредитирането и известен натиск върху банките да потърсят нови сфери на финансиране. Причината са отрицателните лихви по депозитите в БНБ и високата ликвидност на банковата система у нас. Това заяви главният икономист на Българска банка за развитие Тодор Ванев на Конференцията THE NEXT BIG THING – RESHAPING THE ECONOMY, организирана от Bloomberg и българския канал Bloomberg TV Bulgaria, която се проведе вчера, 12 октомври. 

В рамките на дискусионния панел „Глобалните икономически тенденции и тяхното влияние върху бизнеса в България“ анализатори, предприемачи и банкери обсъдиха възможностите за развитие, привличане на чуждестранни инвестиции, внедряване на нови технологии и инструменти за финансиране на българския бизнес, както и състоянието на банковата система у нас. „Българската банкова система има всички предпоставки да се чувства комфортно – активите й бяха прегледани, като се потвърди стабилността в сектора, системата се финансира от местен ресурс, което я прави автономна, а показателите за ефективност и рентабилност са сред най-добрите в Европа“, допълни Тодор Ванев.

Българска банка за развитие бе генерален спонсор на събитието, в което взеха участие Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Дейвид Пауъл, главен икономист за еврозоната в Bloomberg, Божидар Нейчев, управляващ съдружник в PwC, както и други водещи икономисти, финансисти, бизнес лидери и мениджъри, инвеститори и анализатори от Bloomberg. Темите на фокус в конференцията бяха глобалните предизвикателства, икономически тенденции, новите бизнес модели в дигитализацията, енергията на бъдещето, новото измерение на човешкия живот и индустриите.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси