Тихоокеанска сьомга на 45 км от София

Кредит от 5,5 млн. лв. подкрепя първия проект в Европа за отглеждане на вида кохо с рециркулационна система

България - крупен производител на тихоокеанска сьомга. Може да звучи и като виц, но не е. Нестандартната идея вече се реализира на 45 километра от София с подкрепата на Българската банка за развитие. В самоковското село Горни окол се изгражда първата в Европа ферма за кохо сьомга, изцяло по рециркулационна система.

„Това не е сьомгова пъстърва, защото всъщност такова нещо няма, тя си е пъстърва. А нашият проект е за отглеждане на един от основните видове сьомга, тихоокеанския, който към този момент изобщо не се предлага в България", уточни веднага един от съдружниците в „Кохоферм" Валери Милованов. Кохо сьомгата е най-грозната от видовете сьомга - с човка на муцуната, но за сметка на това е сред най-полезните. Има повече омега-3 и полезни вещества от познатата у нас атлантическа сьомга, която идва от Норвегия. Милованов заедно с колегите и приятелите си Георги Софиянски и Георги Стефанов изцяло се е посветил на новия бизнес.

А той е крупен за мащабите на България - общо е за 5.5 млн. лв., финансирани от ББР. Включва 2,6 млн. лв. субсидия от оперативна програма „Рибарство". По нея досега е платен само авансът от 1,3 млн., а всеки момент се очаква и останалата част. Именно кандидатстването по европрограмата се оказва голям препъникамък пред реализирането на фермата. Проектът е бавен близо 2,5 години. А в същото време съдружниците вече имат подписан договор и платен аванс да ползват технологията на американската фирма WMT.

„Те ни успокояваха, че и при тях нещата се бавят, даваха ни кураж, но накрая ни посъветваха да се обърнем към търговския департамент на по-солството на САЩ", обясни Милованов. След срещата там нещата започват да се случват и договорът по ОП „Рибарство" най-после се подписва през декември 2014 г. И тук нова изненада. Оказва се, че всички банки, които преди това са обещали финансиране, се отдръпват, започват да искат нови обезпечения - имоти, коли и т.н. Само от Българската банка за развитиесе съгласяват да финансират проекта. Но вече е изгубено много време и се оказва, че за 6 месеца трябва да се извършат строителни дейности, които нормално се правят за 2 години. Причината е, че на 31 декември 2015 г. приключва първият програмен период и по него след тази дата не може да се правят плащания.

Това води и до известни компромиси, за да се вместят в сроковете, което води и до постоянно изникващи проблеми, които сега трябва да се решават в ход. Всъщност идеята за отглеждане на кохо сьомгата е от сина на Валери Милованов - Александър. Реализира се по негов контакт с Даниел Стечи, председател на канадските аквакултури. Именно канадецът е основният консултант и дизайнер на фермата в с. Горни окол. Първоначално той прави проучване и казва, че за да има ефективност, трябва да се отглеждат по 600 тона сьомга годишно. След като се запознава с българската действителност, преизчислява проекта и отсича: „И при 200 тона ще постигнете много добри резултати". Организира импровизиран търг между 9 западни компании, които да изпълнят проекта. Печели го WMT.

Екипът на „24 часа" завари кои лично правят фините настройки на системата. Канадецът Даниел Стечи организира и международен конкурс за т.нар. гледач, който да се грижи денонощно за ценните риби. Явяват се кандидати от Испания, САЩ, Чили, Гърция, Филипините, Сърбия. Стечи препоръчва да се избере между испанеца и сърбина Светолик Антич. Съдружниците се спират на балканеца, но и това се оказва проблем.

Като гражданин на страна извън ЕС има много сложни изисквания за назначаване.„Наложи се да пуснем обява във в. „24 часа" и да направим конкурс, за да доказваме, че няма в България подготвен човек, който да работи тази дейност", обясни Милованов. И до днес обаче стои нерешен проблемът с работния статут на Антич. А белградчанинът е завършил магистратура по приложни аквакултури в университет в Осло, работил е в норвежки ферми за сьомга, довел е у нас жена си и детето на 1 година. Грижи се за рибите в „Кохоферм" денонощно, храни ги, следи параметрите да са изрядни.

Кохо сьомгата се отглежда при температура от 13 до 15 градуса през цялата година. Зарибителният материал се купува от американската фирма „ТаргетМарина". Тя е единствената в света, която издава сертификат, че хайверът е свободен от патогени. В България кохо сьомгата ще се отглежда изцяло в сладка вода. Това не е проблем, защото тези риби по принцип се раждат в реките, после живеят в океаните и накрая се връщат обратно да хвърлят хайвера си и умират. Тоест могат да живеят и в сладка, и в солена вода.

В момента първите малки сьомги са стигнали до около 19 грама в едната сграда на фермата - люпилнята. Предстои скоро да бъдат преместени за угояване в голямо хале от 1070 кв. метра с 6 басейна. Продават се, когато стигнат към 3 килограма, което става за между 12 и 14 месеца. Капацитетът от 200 тона се запълва на три части - по 67 тона, които ще се вадят през четири месеца. Първите кохо сьомги трябва да излязат след Нова година, но още за Никулден ще са над 2 кг и ще стават за ядене, обясни Милованов. В рециркулационната система се въртят постоянно 2500 кубика вода, която е от 2 сондажа. Тя преминава през биофилтър, където специална бактерия изяжда амоняка, който се отделя от рибата, и го разлага на нитрати и нитрити. Фекалиите пък се обират от барабан и отиват за утаяване. По принцип те са много търсена, скъпа и качествена тор за селското стопанство. Това обаче ще е дейност, която ще се прави на следващ етап от развитието на фермата. През рециркулационната система трябва да се добавят по около 2% прясна вода, тоест 3-4 литра в секунда. И докато малките кохо сьомги пораснат, собствениците на „Кохоферм" уплътняват капацитета на фермата с отглеждане на 40 тона пъстърва, които ще излязат в края на лятото.

 

Материалът е публикуван във в. "24 часа"

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси

Business Booster