Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

Правят кефир и моцарела до Земенския манастир

Има ясна тенденция за търсене на качествени млечни продукти през последните години, особено в големите градове. Това дава пазар за малки, бутикови ферми и мандри. Такава е и "Земенея", която произвежда освен кисело мляко, сирене и кашкавал, но отскоро и кефир, моцарела и скаморца.

"Правилно е да кажем, че това са сирене и кашакавал тип моцарела и скаморца, защото те са защитени италиански географски наименования", бърза да уточни собственикът на "Земенея" Васил Николов. Но клиентите му търсят новите продукти и дори твърдят, че са по-хубави от италианските оригинали. Кефирът също бързо станал популярен, особено сред украинци и руснаци, които живеят у нас. И много българи го харесали, още повече че използваната гъбична закваска правела напитката изключително здравословна.

Наскоро Васил Николов получи приза "Златна мартеница" от съюз "Произведено в България" за затворен кръг производство в микро предприятие, произвеждащо традиционни български продукти. Връчи му го лично земеделския министър Десислава Танева.

Николов се ориентира към производството още в началото на демокрацията и от 1992 г. прави хляб и халва. Успоредно с това обаче започва да отглежда и по малко животни – първо крави, после и овце. След като в България дойдоха и европейските програми решава да направи проекти по САПАРД. Кандидатства с три – за кравеферма, за овцеферма и накрая за мандра. На следващ етап започва да открива и фирмени магазини в София. Освен това го търсят и партньори, които искат да продават само негови продукти.

Така в момента има около 15 "специализирани" магазина в столицата. По принцип продукцията се пласира изцяло по пътя Земен, Радомир, Перник и София. Капацитетът на мандрата е за преработка на 4 тона мляко дневно. Кандидатстването по европейските програми освен тласък на бизнеса на "Земенея" за малко да се окаже и фатално за него. Трите проекта са за около 5 млн.лв., от които половината са грант, а останалите 2,5 млн. лв. са банков кредит. Изплащането на субсидията обаче се забавя значително, което води до проблеми с обслужването на заема и наказателни лихви от 16%. В един момент дори кредитът станал изискуем и цялото имущество е обявено за публична продан от съдия изпълнител.

"В този тежък момент ни спаси Българската банка за развитие дойдоха и прегледаха на място всичко, не само сухата статистика от отчети, а и се убедиха, че има потенциал и перспектива в моя бизнес", обясни Николов. Така кредитът е изцяло рефинансиран през миналата година при много по-добри условия. Това е станало 1 ден преди обявения търг за публична продан. Николов е впечатлен от отношението, вниманието и подхода на банката за развитие.

"За мен това е правилната институция. Тя постъпва по начин, който дава възможност на затруднени по субективни причини фирми постепенно да се изправят на крака. Защото при нас няма някакви свръхмонополни бързи печалби, а всичко се постига трудно и бавно, с много труд", обясни Николов.

Той се гордее с факта, че са втората мандра в България, която е сертифицирана да преработва био мляко. Изкупуват го от института в Троян и от Усоица, близо до Горна Малина. "Това е пътят – лавинообразно се развива търсенето на биологични млечни продукти по целия свят. А е една неразорана целина, която не може бързо да се развие като производство, защото изисква много усилия. Не е проста работа", обяснява собственикът на "Земенея".

В момента едрите преживни животни във фермата му са около 60 – крави, телета, юници. Има близо 800 овце, агнета и шилета, както и близо 300 кози. Плаща добре и всяка седмица на пастирите, които гледат животните. "Освен заплата, получават и премия за литър мляко или килограм месо, така са стимулирани да гледат по-добре добитъка", разказа Васил Николов.

Въпреки, че мандрата е малка, тя гледа с надежда и към външните пазари. Вече има успехи в износа за Кипър и дори за Бахрейн, където продава овче и козе сирене. "Земенея" е участвала с помощта на земеделското министерство и на изложението Fancy food в Ню Йорк и сега се очаква да започне износи за САЩ.

"Хората, особено американците, търсят качествени продукти. Същото и е и в София – тези с финансови възможности масово търсят качествено сирене и кашкавал. Ние сме заложили на него, на оптималното съчетание между цена и качество", обяснява Васил Николов.

Паралелно с производството на млечни продукти "Земенея" развива и туризъм. Посрещат деца по програмата "Уроци сред природата". Идват ученици от основно от София, но отскоро и от Пловдив, Кюстендил и Перник. Децата съчетават полезното с приятното. Разглеждат фермите, после в мандрата нагледно виждат как се правят киселото мляко, сиренето, кашкавалът. Има 30 минутна беседа, при която се оказва, че много неща за млякото не знаят дори учителките. Накрая има и задължителна дегустация на продуктите и малки подаръчета. Екскурзията завършва с посещение на Земенския манастир, който е само на 20 метра по права линия от мандрата.

"Често в събота и неделя идват и родителите на децата, които през седмицата са били при нас, защото са се заинтригували от разказаното", казват от "Земенея". Освен ученици в мандрата идват фирми за тиймбилдинг. Посрещат и западни туристи – от Холандия, Франция, САЩ. За година се събират 5-6 хил. туристи само от нас, които посещават и Земенския манастир, това развива туризма в региона, затова ще продължим да залагаме и на тази дейност, обясни още Васил Николов.

В. „24 часа“

Назад
Други