09.12.2021 ББР и ИАНМСП са домакини на годишния форум на Международната мрежа за малки и средни предприятия (INSME)

Тема на дискусиите е иновативното и дигиталното развитие на МСП в условията на пандемията от COVID-19

Българската банка за развитие и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия са домакини на 17-ата годишна среща на Международната мрежа за малки и средни предприятия (INSME) под наслов „Малките и средните предприятия – двигател на устойчивото възстановяване“. Хибридното събитие бе открито днес в Гранд хотел „Милениум“ в София и онлайн, и ще се проведе в рамките на два дни. Конференцията на INSME е посветена на възстановяването на бизнеса след пандемията, ролята на банките за развитие в подкрепата на МСП, сектора на малкия и средния бизнес в Югоизточна Европа и др.

„В този безпрецедентен момент, когато икономическото възстановяване трябва да е бързо, но и устойчиво, приемането на политиките, стандартите и практиките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не е само въпрос на добри намерения. Това е необходимост“, каза при откриването на форума на INSME председателят на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов.

Според него политиките на ОИСР са доказано добри за бизнеса, околната среда и инвеститорите. Но имаме и други спешни задачи. Пандемията намали многократно инвестициите, особено при малкия и среден бизнес.

„Малките и средните фирми са живите клетки на икономиката и връщането на инвестициите и на достъпа им до финансиране е жизненоважно не само за икономическото възстановяване, но и за устойчивата трансформация и поддържането на иновациите през следващите години. В ББР приемаме това като мисия и задължение“, подчерта Валентин Михов.

Той сподели опита на банката като национална финансова група за насърчаване на малкия и средния бизнес. Тази дейност включва не само достъп до финансиране, но и комплексна подкрепа в процеса на създаване и израстване на малките предприятия. Част от тази подкрепа е новата дигитална платформа на ББР, която ще позволи на малките и средните фирми да получат тази подкрепа и да увеличат потенциала на своя бизнес.

В конференцията на INSME участват президентът на Международната мрежа за МСП Серджо Арзени, бившият премиер на Белгия, в момента зам.-генерален секретар на ОИСР Ив Льотерм, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, чуждестранни гости, представители на правителствени и бизнес организации, банки за развитие и научни среди. Онлайн се включи и министърът на икономическото развитие на Италия Джанкарло Джорджети.

Модератор на дискусия за ролята на банките за развитие в подпомагането на малките и средните предприятия е главният икономист на ББР Илия Лингорски. В обсъждането на важните теми участва и ръководителят на „Стратегически анализи и развитие“ в банката София Касидова.

Международната мрежа за МСП (INSME) е създадена през 2000 г. в Италия на среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като инициатива за подпомагане на малкия и средния бизнес. Ролята на INSME е да осъществява връзка между организации, които подкрепят МСП, както и такива, които създават политики за финансирането им. Към момента в организацията членуват 65 правителствени и неправителствени организации, и финансови институции от 34 страни, работещи в сферата на интернационализацията, иновациите и технологичния трансфер на малките и средните предприятия.

Присъединяването на ББР към INSME е част от действията на българското правителство за пълноправно членство на страната ни в глобалната общност на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster