зелени проекти

13.10.2023 ББР в търсене на зелени проекти

Банките все повече се насочват към зеленото финансиране, макар все още да няма достатъчно подготвени проекти и оценяването им като "зелени" да е трудно. Това стана ясно по време на Третата национална конференция за малък и среден бизнес Green Smart Growth, организирана от списание BGLOBAL.

В дискусията „Възможности за финансиране на промяната“ взе участие председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов.

„Зелената трансформация е на фокус на всички банки“, каза той и посочи, че ББР заедно с Европейската инвестиционна банка трансформира вътрешните си процеси и надгражда капацитет, за да може да предоставя директно зелено финансиране. Засега оценката на това доколко една инвестиция е зелена става чрез разработен от ЕИБ инструмент.

"Този инструмент все още не е идеален, защото не покрива всички икономически сектори, но чрез него надграждаме своите познания“, обясни Илия Караниколов. В момента около 13% от отпуснатите от банката кредити могат да се определят като зелени.

В началото на ноември ББР ще подпише гаранционно споразумение по програмата на Европейската комисия InvestEU, като по него ще бъдат предоставени над 2,3 млрд. лв. на търговските банки. Част от парите ще бъдат насочени и към подкрепата на зелени проекти.

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster