Сградата на ББР ще бъде част от Фестивала на светлините LUNAR 2023

03.05.2023 Сградата на ББР ще бъде част от Фестивала на светлините LUNAR 2023

За четири дни фасадата на ББР ще се превърне в платно за рисуване със светлина

На 11 май, когато луната изгрее, София ще бъде преобразена в огромна и сияеща галерия под открито небе. Във Фестивала на светлините LUNAR 2023 визуални артисти от цял свят ще провокират въображението ни.

Четири дни фасадата на ББР ще бъде платно за рисуване със светлина.

Върху нея между 11 и 14 май от 21:30 до 00:00 ч. ще се прожектира видео мапинг шоуто „Безкрайна вселена“, вдъхновено от съвременния свят, в който човек има възможност да споделя неограничено всеки миг, да твори, играе и да общува свободно.

Създаването на светлинно произведение с модерни изразни средства ще бъде предизвикателство за екипа на шоуто, тъй като това е една най-старите европейски сгради в столицата, построена още в първите години след Освобождението. Зданието на хотел „България“ е било първият луксозен хотел в страната, издигнат по проект на тогавашния градски архитект - чеха Антонин Колар, срещу Княжеския дворец и редом с Градската градина в периода 1882-1885 г.

За да могат да се пресъздадат картините от видео мапинга върху  фасадата, първо се извършва т.нар. сканиране или фотограметрия. По този начин се прави дигитално копие на самата сграда. След това се създават сценарий, изображения, музика, постпродукция, настройка на проекторите и картината, и накрая - самото ефектно шоу.

Фестивалът на светлините LUNAR e независима инициатива на българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO и се организира в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International.  MP-STUDIO е шампион в рамките на първото световно първенство по 3D мапинг, състояло се като част от този фестивал в Берлин през 2015 г. Оттогава до днес MP-STUDIO разработва 3D мапинг спектакли и светлинни проекции за над 50 сгради и локации, като осигурява арт дирекция на всички над 100 светлинни инсталации на  фестивала.

В България MP-STUDIO създава първия 3D мапинг  през 2011 г., а първият  Фестивал на светлините LUNAR е проведен през 2022 г. Шоуто събира над половин милион посетители.

Вижте програмата на LUNAR 2023 тук: https://lunarlights.eu/tag/%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80-2023/

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster