Мидени фантазии край Каварна
Ако прекарвате лятната си почивка на север, със сигурност знаете, че близо до Калиакра, в една от най-чистите области на българското Черноморие се намира мидената ферма „Дълбока“. Тук се отглеждат екологично чисти черноморски миди, известни със своя вкус и полезен състав.
Веселин Прокопиев създава своя семеен бизнес в далечната 1994 г. Година след като потапя първите миди под водата, те вече са около 30 тона. Не след дълго създава и известното заведение край Каварна. Бизнесът му обаче тръгва трудно, защото никоя банка не иска да финансира морски дейности. Предприемачът проучил условията в ББР и станал неин клиент.
„Доволен съм, защото нещата тук се случват, без да се губи време. Ползвам отлични условия“, споделя Прокопиев.
Подкрепата на банката му дава увереност и по-късно кандидатства и печели финансиране по различни европейски проекти. Прави планове за стационарни ферми, култивирано отглеждане на риба и стриди.
На самия морски бряг над залива и фермата се намира и миденият ресторант „Дълбока“, който предлага богато разнообразие от ястия с морски дарове. Тук разбирате, че рецептите с миди сякаш нямат край. Сарми, шишче, пълнен домат или пипер с миди. И още: миди по бургаски, миди по гръцки и, разбира се, най-неустоимата мусака с миди. Вкусната храна и прекрасният изглед са превърнали мястото в атракция и популярна кулинарна дестинация за български и чуждестранни туристи на Северното Черноморие.