Среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ

Среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ

7 юли 2018 г.

В НДК бе открита първата международна среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа, чийто домакин е Българската банка за развитие. Изпълнителните директори на ББР Румен Митров и Николай Димитров, и заместник-генералният директор на Китайската банка за развитие Ли Донгя приветстваха висшите служители на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в Асоциацията, сред които са финансови институции от Чехия, Хърватска, Словения, Черна гора, Латвия, Литва, Македония, Унгария, Румъния и Сърбия.

В първия ден на форума се проведе дискусия по Програмата за действие на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ за периода 2018-2020 г. и Споразумението за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит между банките-членове.

Беше обсъдено създаването на координационен център на Асоциацията в Унгарската банка за развитие, както и приоритетите в разширяването на партньорството между банките.

На 5 юли в зала 7 на НДК се проведе заседанието на Борда на директорите на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа под домакинството на Председателя на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Речи произнесоха министърът на икономиката и принципал на ББР Емил Караниколов и председателят на УС на Китайската банка за развитие Хуайбан Ху. Бяха подписани Програма за сътрудничество за периода 2018-2020г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит. Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването й през ноември миналата година в Будапеща.

В рамките на срещата бе подписано споразумение за 1,5 милиарда евро между Българската и Китайската банки за развитие. Тези средства ще се използват за двустранни заеми от КБР към ББР, съвместно кредитиране, проектно финансиране, сътрудничество по фондове за дялово финанасиране, синдикирани заеми, проекти от взаимен интерес и други проекти, договорени впоследствие между ББР и КБР.

Заседанията на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа предшестваха Седмата годишна среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай в рамките на механизма 16+1, на която страната ни е домакин на 6-8 юли в НДК, София.

 

Новини, свързани с Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ

Илия Лингорски: Регионът от формата "16+1" е с много голям потенциал

Илия Лингорски: Регионът от формата "16+1" е с много голям потенциал

"75 процента от тези 2 милиарда евро, които Китайската банка за развитие определя като ресурс за дейността в рамките на...

Българската  и Китайската банки за развитие подписаха споразумение за 1.5 милиарда евро

Българската и Китайската банки за развитие подписаха споразумение за 1.5 милиарда евро

Рамково споразумение за 1,5 милиарда евро за Българската банка за развитие беше подписано днес от Стоян Мавродиев -...

Стоян Мавродиев: "Расте мащабът на сътрудничеството в инициативата „Един пояс, един път“

Стоян Мавродиев: "Расте мащабът на сътрудничеството в инициативата „Един пояс, един път“

„Расте мащабът на търговско-икономическото и финансовото сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ в рамките на...

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси

Business Booster