05.07.2018 Стоян Мавродиев: "Расте мащабът на сътрудничеството в инициативата „Един пояс, един път“

„Расте мащабът на търговско-икономическото и финансовото сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в рамките на инициативата „Един пояс един път“, а сред най-видимите му резултати са проектите за инфраструктурната свързаност “. Това заяви Председателят на УС и Главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев при откриването на Първата среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата 16+1, организирана от ББР в София. Във форума участваха министърът на икономиката и принципал на ББР Емил Караниколов, председателят на УС на Китайската банка за развитие (КБР) Хуайбан Ху и ръководителите на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в Асоциацията.
„Първият заем, подписан от финансова институция в Централна и Източна Европа под егидата на „16+ 1“ през 2017 г., е с Българската банка за развитие“, каза още Стоян Мавродиев. Благодарение на успешното сътрудничество с китайските финансови институции и участието в Междубанковата асоциация ББР може да се превърне в център за инвестиционно банкиране, обяви главният изпълнителен директор. Така може да се даде шанс на много добри инвестиционни проекти, които биват спирани или отлагани заради липса на финансиране.
Според председателя на УС на Китайската банка за развитие Хуайбан Ху най-голямата банка в Китай за инвестиции и сътрудничество е готова да отпусне 2 милиарда евро за Централна и Източна Европа за подпомагане на правителствата в подкрепа на основни сектори от икономиката. „За нас е изключително важно укрепването на сътрудничеството във формата 16 + 1“, заяви Хуайбан Ху.
На 6 юли в МС ще бъде подписано Рамково споразумение за сътрудничество между ББР и КБР през следващите пет години в рамките на инициативата „Един пояс, един път“. Споразумението между двете финансови институции е част от официалната програма на Седмата годишна среща на правителствените ръководители от Китай и страните от ЦИЕ.
В речта си министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че за осъществяването на успешни инфраструктурни и бизнес- проекти основно значение има достъпът до финансиране. Той припомни, че през 2017 година ББР е сключила с Китайската банка за развитие кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн.евро, като финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителството, промишлеността, земеделието и други сфери на икономиката. С ББР бе сключено и споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро от Ексим - Банката на Китай за финансиране на българския бизнес. В процес на преговори е осигуряването на още едно кредитно споразумение на ББР с Индустриалната и търговска банка на Китай - за втори път след това, което беше сключено през 2016 г. Данните показват, че през миналата година двустранният стокообмен между Китай и страните от ЦИЕ е бил 21,35 милиарда долара, което означава ръст от 20% спрямо предходната година.
На форума бяха подписани Програма за сътрудничество на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ за периода 2018-2020г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит. Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването й през ноември миналата година в Будапеща.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster