Академия за устойчиви инвестиции и финанси ще подпомага прехода към зелена енергия и икономика

07.03.2022 Академия за устойчиви инвестиции и финанси ще подпомага прехода към зелена енергия и икономика

Съвместният проект на ББР и СУ събра 90 участници и преподавателски екип от множество институции

 "Академия за устойчиви финанси" в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, реализирана с подкрепата на ББР, протече при голям интерес и с над 90 участника. Зеленият преход става все по-належащ не само заради климатичните промени. Начините, по които той ще се реализира и самото му финансиране, ще изискват сериозна подготовка и специалисти. По тази причина академията се очертава да бъде структурирана като платформа за обмяна на опит и знания в областта на устойчивите инвестиции и финанси между всички заинтересовани страни.

Сред темите на първото й издание бяха новата система за класификация на устойчиви дейности, въведена от ЕС, възможностите, които ще предоставят финансовите инструменти и програмите за програмен период 2021-2027 г., добрите практики и научените уроци от изминалия програмен период и новите изисквания на европейската и националната правна рамка за управлението на средствата от европейски фондове до 2027 г.

В лекторския екип участваха двама експерти от ББР: София Касидова, ръководител отдел „Стратегически анализи и развитие“, Илия Караниколов, началник на управление „Финансови инструменти“, както и представители на Министерството на финансите, Фонда на фондовете, Фонда за устойчиво градско развитие, Върховния административен съд и университетски преподаватели. Предстои да бъде издаден сборник с материали от събитието. Инициативата се реализира в рамките на споразумението между Българската банка за развитие и Центърът за образователни услуги на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски. Целта му е да се даде шанс за по-добро кариерно развитие за българските студенти по темите за устойчивото развитие и финансите.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster