ББР бе домакин на среща за защита на интелектуалната собственост на бизнеса

13.04.2023 ББР бе домакин на среща за защита на интелектуалната собственост на бизнеса

Във връзка с инициативата „Ideas Powered for Business“ в банката гостува изпълнителният директор на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) Андреа Ди Карло

В Българската банка за развитие бе проведена среща по повод  инициативата „Ideas Powered for Business“ на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). По покана на Надзорния съвет на ББР изпълнителният директор на EUIPO Андреа Ди Карло разясни възможностите, които европейската програма предоставя на малкия и средния бизнес в България. Присъства и президентът на Българското патентно ведомство проф. Владя Борисова.

„Предприемачите могат да кандидатстват за безвъзмездни средства за защита на своята интелектуална собственост. Разходите за патентоване могат да бъдат покрити по програмата на EUIPO“, каза Ди Карло.

В срещата се включиха и представители на национално представените работодателски организации, които членуват в Консултативния съвет към ББР. Те ще информират своите членове за възможностите за подпомагане по програмата.

„Една от основните задачи на ББР е да подкрепя технологичния растеж и иновациите на българския бизнес. Тя прави това не само чрез финансови продукти и програми, но и чрез консултации“, заяви Стамен Янев, член на Надзорния съвет на банката.

Европейската инициатива „Ideas Powered for Business“ цели повишаване на конкурентоспособността на бизнеса чрез по-добра закрила на правото на интелектуална собственост. В рамките на програмата малките и средните предприятия могат да си върнат от 50 до 90 процента от направените разходи за такси при заявки за марки, дизайни и изобретения, както и при електронно подаване на заявки за сортове растения в рамките на ЕС. Проектът обхваща и подпомагащи услуги, като предварително проучване на потребностите от закрила на интелектуална собственост.

Програмата „Ideas Powered for Business“ е с увеличен бюджет и по нея може да се кандидатства до декември 2023 г. 

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster