ББР отпусна първи 10 кредита по Инструмента за ускорeно усвояване на европейски средства

10.08.2023 ББР отпусна първи 10 кредита по Инструмента за ускорeно усвояване на европейски средства

Два месеца след като официално представи Инструмента за ускорено усвояване на европейски средства Българската банка за развитие вече е отпуснала 10 кредита по него. Общата стойност на предоставеното финансиране е 6,3 млн. лв.

Компаниите, които са получили подкрепа за реализиране на проектите си по Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейските структурни и инвестиционни фондове, развиват дейност в сектори като информационни технологии, производство на химични продукти, металообработка, селско стопанство, рециклиране на електротехника и др.

В процес на договаряне са кредити за още шест български компании на стойност около 10 млн. лева.

Първата кредитна програма на държавната банка, разработена изцяло в синхрон с бизнеса, стартира в началото на юни. Чрез нея ББР осигурява достъп до ресурс за реализацията на проекти по европейски и национални програми, като улеснява фирмите, срещащи затруднение да стартират дейността си поради липса на мостово или допълващо финансиране.

Българската банка за развитие предоставя инвестиционни кредити до 5 млн. лв. със срок на изплащане до 8 години и гратисен период до 2 години за компании, кандидатстващи за безвъзмездна помощ по национални и европейски програми. Фирмите могат да се възползват и от необезпечен оборотен кредит до 200 хил. лв. в допълнение към средствата за инвестиции. Условията по двата кредита са преференциални.

Банката предоставя финансиране за пълната стойност на проектите (100%) на вече одобрените кандидати, както и до 85% от разходите за тези, които още не са подписали договорите си за безвъзмездна помощ.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster