ББР подкрепи проучване на технологичния сектор в София

21.02.2022 ББР подкрепи проучване на технологичния сектор в София

Технологичният сектор е най-прогресивно развиващият се в България, като отчита трикратен ръст през последните години - повече от всеки друг в икономиката. Само при информационните и комуникационните технологии този ръст е от 1.8% от БВП през 2011 г., достигайки 5.6% през 2020 г. Това стана ясно при представянето на първото по рода си проучване - Endeavor Insight Report, за основните предизвикателства и възможности за развитие на технологичния сектор в София. Българската банка за развитие подкрепи изследването на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor.

В технологичния сектор са заети близо 34 хил. души, чиято средна работна заплата е 3.4 пъти по-висока от тази за страната, а нивата на производителност на труда са конкурентни на световните. Според проучването на Endeavor, България има шанс да бъде лидер в предприемаческата екосистема в Югоизточна Европа.

Участие в дискусията взеха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и останалите партньори, подкрепили проучването - Фонд на фондовете, Инвест София и Българската стартъп асоциация.

Изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев изрази убеденост, че в следващите години българското предприемачество и иновативните компании ще получат нужната подкрепа, за да се развиват още по-екстензивно.

„Българската банка за развитие ще бъде до тях и техния растеж, защото мислим в една посока“, заяви Арабаджиев.

Сред предизвикателствата пред сектора са достъп до профилирани кадри и капитал, липса на регулаторна рамка и държавна инфраструктура.

Докладът дава и стратегически препоръки за развитието на технологичния сектор в страната, като включването на дейности, свързани със запазване и привличане на експертиза, както и добре систематизирана капиталова и институционална подкрепа. Важно е и подобряването на правната и административна среда и политиките, като се заимстват добри практики от други държави.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster