ББР подкрепи растежа на иновативни фирми в програмата beamUp lab

17.02.2023 ББР подкрепи растежа на иновативни фирми в програмата beamUp lab

Целта на програмата е да отличи перспективни и иновативни млади фирми с устойчиви бизнес модели

Българската банка за развитие отново бе партньор в провеждането на акселераторската програма beamUp lab нa Българската фондова борса, в която се включиха 23 малки и средни компании.

Целта на програмата е да отличи перспективни и иновативни млади фирми с устойчиви бизнес модели, да им даде видимост пред потенциални инвеститори, както и да повиши тяхното знание относно възможностите за финансиране.

По време на втората стратегическа среща от beamUp lab бяха споделени ефективни модели и практики в микрофинансирането. Ивана Цанева, изпълнителен директор на „ББР Микрофинансиране“ от Групата на ББР, представи финансови продукти за стартиращи предприятия и кредити за зелена енергия. Кристиян Бегажев от Фонда за капиталови инвестиции сподели процеса по участие на дружеството в стартиращи компании и фирми в етап на растеж.

В събитието се включиха и успешни компании, в които банковата група е инвестирала. Иновативната фирма Барин Спортс произвежда системи с изкуствен интелект за проследяване на данните на професионални състезатели в реално време, а компанията ПАУ ГО разработва дигитално приложение за обучение на домашни любимци. Предприемачите споделиха опита си от първо лице за подкрепата, получена от ББР, и важни детайли за привличането на финансиране.

Сред успешните фирми, чието развитие подпомага Фондът за капиталови инвестиции, са Econic One – лидер в производството на smart електрически велосипеди в България, Евротръст – доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги, и Интернешънъл Пауър Съплай (IPS), предлагаща високотехнологични продукти и интегрирани решения в областта на възобновяемите енергийни източници.

„В процес на подготовка сме на много нови програми, за да стане ББР още по-отворена за бизнеса“, каза изпълнителният директор и председател на УС на банката Илия Караниколов.

Той сподели един от новите проекти в партньорство с Българската фондова борса, който е в процес на структуриране - съвместен фонд за дялов капитал.

„Това ще е един изключителен инструмент, който ще отвори още по-широко вратите за инвестиции в технологични и иновативни предприятия, разполагащи с висок потенциал за растеж“, подчерта Караниколов.

Фондът ще позволи инвестиране в компании, осъществяващи първично публично предлагане на ценни книжа на BEAM или на регулирания пазар. Очаква се в него да се включат и частни инвеститори.

 

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster