ББР представи актуалните програми за финансиране на стартъпи и МСП в програмата на beamUp lab

10.02.2022 ББР представи актуалните програми за финансиране на стартъпи и МСП в програмата на beamUp lab

Българска банка за развитие за поредна година бе част от програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български стартъпи, малки и средни компании beamUp lab, която се провежда по инициатива на Българска фондова борса.

Във втората й стратегическа среща експерти от ББР представиха широката палитра от възможности за финансиране на малки и средни предприятия, стартъпи, творчески индустрии и различните механизми за това – кредитиране с облекчени условия, факторинг, лизинг, дялови инвестиции.

 „Задачата ни тук е да ви разкажем за различните начини да си набавите капитал,  защото един от добрите съвети как да  порасне вашият бизнес, е: да замените думата „вярвам“ с думата „знам“. Да знаете как да промените стратегията си, върху какво да се фокусирате, как да набавите допълнително финансиране, да увеличите продажбите си и как да управлявате порасналия бизнес.“ – каза по повод откриването  Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР.

Ивана Цанева показа пред участниците потенциала за подкрепа  на едно от най-активно работещите дружества от финансовата група – ББР Микрофинансиране. С повече от 10 годишен опит и 600 кредитирани малки предприятия, дружеството е изпълнило 15 програми  за подкрепа на МСП и продължава -  освен със стандартните си,  и с нови продукти като този с гаранция от Фонд на фондовете с 25% по-ниска лихва.

 Почти една шеста от кредитополучателите на ББР Микрофинансиране са стартъпи, защото банката за развитие е една от малкото, които подпомагат стартиращи фирми. Освен от кредит, те могат да се възползват също и от продукти като факторинг – за отложени вземания от клиенти, което представи Теодора Терзиева - Спасова от ББР Факторинг.

И за доказателство, че всичко това работи, изп. директор на ББР факторинг представи  програмата за дялови инвестиции в растящи компании и успешни примери за това. Един от най-емблематичните от тях International Power Supply /IPS/, чието портфолио и услуги вече са известни на 4 континента. Нейният управител и собственик Александър Рангелов се включи в срещата от Саудитска Арабия, където се реализира поредния й голям проект. Той разказа колко важен е бил за растежа на компанията фактът, че акционер в нея е именно ББР факторинг и защо Фондът за капиталови инвестиции към ББР се различава от останалите фондове за дялово и рисково инвестиране. Участието му е ценна референция, тъй като в чуждите държави се приема, че българската държава е преценила качествата на фирмата , за да й даде и институционална подкрепа като дялова инвестиция.  

Програмата beamUp lab е от важно значение за насърчаване на екосистемата на стартиращи предприятия, тъй като прогнозите са през тази или следващата година да се роди и  първият български "еднорог" – стартъп с оценка над 1 млрд. долара. Това е очаквания резултат след зараждането и развитието на българската екосистема в продължение на повече от десетилетие, както и от  големият скок на капитала, инвестиран в европейските компании.През 2020 г. в тях са инвестирани три пъти повече средства /100 милиарда долара/ отколкото през 2019. г. Появата на първата такава българска компания може да бъде само начало за  развитието на този „рядък вид“ за нашите ширини.  

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster