20.04.2022 ББР представи държавните политики за подкрепа на зелени инвестиции

„Стратегическа цел на ББР е да бъде българската банка за устойчиво развитие,  която финансово да подкрепи прехода на малкия и средния бизнес към нисковъглеродна икономика и устойчиви модели“. Това каза София Касидова, ръководител „Стратегическо и устойчиво развитие“ на ББР, по време на конференцията „Accelerate Green“, която се проведе в София на 19 април. Организатор на форума е Center for Green Growth and Finance.

Събитието беше открито от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, а участниците бяха приветствани още от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

София Касидова представи стратегическите приоритети и новите продукти и програми на Българската банка за развитие, които са насочени към устойчивото развитие на МСП в контекста на зелените цели на ЕС.

„Нашата амбиция за устойчиво развитие е толкова голяма, колкото е и амбицията на държавата“, подчерта тя. Банката ще подпомогне провежданите държавни политики за зелен преход, като приоритетно разглежда и финансира зелени проекти за изграждане на фотоволтаични централи, инвестиции в енергийно ефективно оборудване, технологии и материали, и кръгови бизнес модели.

Друг инструмент за улесняване на зеления преход е предоставянето на облекчени и гъвкави условия по кредитите, включително възможности за необезпечени заеми, както и активно използване на гаранционни продукти на ЕИФ с условия за устойчивост и „зелена компонента“.

ББР структурира и програма за съфинансиране на проекти за енергийна ефективност, които ще получат средства по Оперативната програма иновации и конкурентоспособност.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster