Coins on the ground with icon and graph of Growth

27.06.2024 ​​​​​​​Цанко Арабаджиев: ББР има дългосрочна цел да подпомага зеления преход на икономиката

„Българската банка за развитие ще предложи нови възможности за подкрепа на малкия и средния бизнес. Като прилагащ партньор на ЕК по програма Invest EU ще предоставим гаранция на търговските банки, за да могат фирмите да се възползват от кредити с общ обем над 2,5 млрд. лв. при облекчени изисквания за обезпечение“. Това обяви изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев по време на "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа".

„Поне 60% от средствата в гаранционния инструмент на ББР ще бъдат насочени към  инвестиции в сферата на климата, околната среда, иновациите и дигитализацията“, допълни Арабаджиев.

Той взе участие в дискусията "Мобилизиране на капитал за зелени политики", която бе модерирана от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ (2019 - 2023). В ключовия панел се включиха още вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, Илияна Цанова, заместник генерален директор на ГД "Бюджет", Роджър Хавенит, заместник-изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд, Камелия Минева, член на УС и изпълнителен директор на "ПроКредит банк", и Красимира Райчева, мениджър на "Виза" за България.

Цанко Арабаджиев посочи, че Българската банка за развитие има дългосрочна цел да подпомага зеления преход на икономиката. Банката подкрепя компании, които внедряват иновации и оптимизират процесите си, така че да пестят енергийните си ресурси.

Изпълнителният директор на ББР отправи призив към малкия и средния бизнес да се възползва от предоставения му капитал и ресурси за устойчиво развитие.

„Бизнесът трябва да знае, че ББР е институция, която осигурява ресурс за сектори и компании със затруднен достъп до финансиране. Всеки четвърти кредит, отпускан от банковата ни група, е за зелена инвестиция“, допълни Арабаджиев.

Форумът за зелена трансформация се провежда от 26 до 28 юни на конферентните сцени в Sofia Event Center. Събитието се организира за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News и събира над 2500 участници от 18 държави.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster