Цанко Арабаджиев: Целта на ББР е да осигури достъп до зелено финансиране на малкия и средния бизнес

22.06.2023 Цанко Арабаджиев: Целта на ББР е да осигури достъп до зелено финансиране на малкия и средния бизнес

ББР се включи в дискусията "Финансиране на зелената трансформация в региона на Централна и Източна Европа", част от най-мащабния регионален форум за зеления преход, иновациите и индустриите на утрешния ден Green Week 2023. 

„Целта на ББР е инструментите за зелен преход да стигнат до малкия и средния бизнес в България - както семейната фирма в Монтана, така и предприемачът във Варна да може да се възползва от устойчиво финансиране за компанията си", заяви изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев. 

Модератор на панела бе София Касидова, началник "Стратегическо развитие и зелени политики" в ББР. Обсъдени бяха предизвикателствата и възможностите, пред които климатичните политики и зеленият преход изправят икономиките и обществата.

Според Арабаджиев основните проблеми пред зелената трансформация са недостигът на зелени проекти и на достъп до финансиране.

„Малкият и средният бизнес още не знае как да ги подготвя. ББР може да му съдейства чрез проект с техническа помощ от ЕИБ“, каза изпълнителният директор на банката. „Изграждаме вътрешен капацитет и цялостна рамка за устойчиви финанси. Идеята е да можем да гарантираме и оценяваме зелени проекти, за да достига финансирането до малкия бизнес. Надявам се на форума догодина да споделим резултатите от проекта", допълни Арабаджиев. 

Българската банка за развитие има решение и по проблема с достъпа до финансиране на зелени проекти. Тя е пред финализиране на ново заемно споразумение в размер на 350 млн. лева, отново с помощта на ЕИБ. 

„До месец-два ББР ще разполага с ресурса. Обичайно финансирането на пазарен принцип работи така, че се подбират проектите с най-малък риск и най-голяма възвращаемост. И се стига до въпроса кой ще финансира малко по-рисковите и по-дългосрочните проекти. Вярвам, че тук е ролята на банката за развитие", каза още изпълнителният директор Цанко Арабаджиев. 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster