01.02.2022 ​​​​​​​Цанко Арабаджиев: "Фокусирането на ББР към малкия и средния бизнес промени изцяло функционирането й“

Интервю на изпълнителния директор на ББР в предаването „ЕвроДикоФ"

"Промяната в Устава на Българската банка за развитие с фокус към малкия и средния бизнес промени изцяло работата и функционирането на банката“. Това заяви в ефира на предаването „ЕвроДикоФ" изпълнителният директор и член на УС на ББР Цанко Арабаджиев.

Той добави, че целта е банката да отпуска 50 кредита на месец и се работи активно за това, а голяма част от промените вече са направени.

"За миналата година Групата на ББР е финансирала кредити за 233 млн. лв. на над 700 клиента. Отделно по програма "Възстановяване" сме гарантирали кредити за над 2000 фирми на стойност 324 млн. лв.", уточни Цанко Арабаджиев.

През последните месеци банката стартира много нови продукти, към които има сериозен интерес. Те са в помощ на микро-, малки и средни фирми от различни сектори на икономиката, които изпитват затруднения, като транспорт, туризъм, търговия и др.

"Новата ни стратегия е изцяло ориентирана към малките и средните фирми, както и стартъпите. Достъпът им до нужните средства вече е значително улеснен“, обяви изпълнителният директор на ББР.

Новата програма на ББР с подкрепата на Паневропейския гаранционен фонд предоставя финансиране на МСП, стартиращите фирми и творческите индустрии, които са сред най-пострадалите от пандемията. От октомври досега само по тази програма са обработени над 420 запитвания за близо 300 млн. лв.

Голям е интересът и към продуктите в подкрепа на розопреработвателите, ресторантьорите и хотелиерите.

„Те могат да дойдат и да кандидатстват за оборотно финансиране при облекчени условия", каза Цанко Арабаджиев.

Той подчерта, че целта на новото ръководство на ББР е да управлява собствеността на банката с грижата на добър стопанин.

Цялото интервю на Цанко Арабаджиев можете да видите тук

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster