Цанко Арабаджиев: Голямата цел на ББР е да играе значима роля в ускоряването на прехода към зелена енергия

10.06.2022 Цанко Арабаджиев: Голямата цел на ББР е да играе значима роля в ускоряването на прехода към зелена енергия

Първата стъпка, която банката реализира в тази посока, е повишаване на знанията на експертите в ББР с помощта на ЕИБ

Голямата цел на Българската банка за развитие (ББР) е да играе сериозна роля в ускоряването на прехода към зелена енергия, като подпомага българските предприятия при реализирането на икономическия им потенциал. Първата стъпка, която финансовата институция ще реализира в тази посока, е повишаване на знанията на експертите в ББР с помощта на Европейската инвестиционна банка, които впоследствие да бъдат транслирани към бизнеса. Това обяви изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев по време на конференцията Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".

Проучване на ББР, реализирано в края на 2021 г. сред над 500 малки и средни предприятия, е показало, че основният проблем на българските компании е липсата на знания относно регулациите, свързани със Зелената сделка. Това е и най-честата причина те да забавят или въобще да не реализират инвестиционни проекти за зелен преход и да бавят трансформацията на бизнеса си.

„Липсата на знание е най-сериозният проблем, пред който сме изправени, за да вървим напред със Зелената сделка. Защото всички останали предпоставки са налични – има достатъчно добри проекти, готови за реализиране, както и значителен финансов ресурс от европейските институции и Европейската инвестиционна банка“, допълни Цанко Арабаджиев.

По думите му Българската банка за развитие е натрупала съществен опит при реализирането на Националната програма за енергийна ефективност и Програмата за възстановяване от икономическите последици, причинени от Covid-19, който смята да реинвестира в зеления преход на малкия и средния бизнес в България.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster