Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски от ББР влизат в ръководството на Инвестиционен фонд "Три морета"

30.09.2021 Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски от ББР влизат в ръководството на Инвестиционен фонд "Три морета"

Те представиха в Люксембург предложение за създаването на иновационен фонд към инициативата

Изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев и главният икономист на банката Илия Лингорски влизат в ръководството на Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ (3SIIF). Фондът ще осигурява част от необходимото финансиране за засилване на сътрудничеството между 12-те страни-членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Представителите на ББР участваха в среща на високо равнище на акционерите в Люксембург, на която предложиха създаването на отделен иновационен фонд към инициативата.

Идеята беше обсъдена по време на българското домакинство на “Три морета” през юли. Целта е да се даде подкрепа на приоритетни проекти в сферата на ИКТ и развиването на изкуствен интелект, биотехнологиите, роботиката, клийнтех и аутомотив индустрията и други.

Иновационният фонд ще подкрепя усилията на всяка от страните-членки на “Три морета” да  осъществи успешно поне един иновационен проект. Целта му е до края на десетилетието да подкрепи и израстването на поне една технологична компания от региона с пазарна капитализация над 1 млрд. долара.

Цанко Арабаджиев и Илия Лингорски бяха избрани в ръководните органи на 3SIIF на Общо събрание по-рано този месец. Арабаджиев ще бъде член на Надзорния съвет, а Лингорски – на Управителния съвет на фонда.

ББР е акционер клас „А“ в Инвестиционния фонд „Три морета“ (3SIIF) с парична вноска от 20 млн. евро. Целевият размер на фонда е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. „Три морета“ се стреми към подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Инициативата залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

Очаква се тя да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да бъдат компенсирани разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster