16.05.2022 Цанко Арабаджиев: Имаме печалба от 20 млн. лв. за първото тримесечие

Изпълнителният директор на ББР в предаването "Бизнес.БГ" по БНТ

„В ББР нещата са напълно нормализирани, работим активно за постигане на целите на банката и резултатите от първото тримесечие го показват. Имаме много добър финансов резултат, но амбициите ни са още по-високи и действаме за реализирането им." Това каза изпълнителният директор и член на УС на ББР Цанко Арабаджиев в предаването "Бизнес.БГ" по БНТ.

Той обясни, че ББР има печалба от 20 млн. лв. за първото тримесечие, сравнено с 5 млн. лв. загуба за същия период на 2021 г. За първите три месеца на годината банката е отпуснала 81 нови кредита и лизингови сделки на малки и средни предприятия. Още 145 кредита чакат одобрение в момента.

"Имаме подобрение в почти всички важни направления. Успяваме да запазим лихвения си доход, да оптимизираме цената на ресурса, а също и оперативните разходи и разходите за персонала“, каза още Цанко Арабаджиев.

Според него, за да постигне целта от 50 кредита месечно, е трябвало да се преформатира цялата конструкция на банката, включително вътрешно-организационно.

"От 2017 г. до лятото на 2021 г. банката е дала кредити на 64-ма клиенти. Само за първото тримесечие на тази година ние успяхме да стигнем до 57 клиента, като към края на април дори сме надминали резултатите за последните четири години", каза изпълнителният директор на Българската банка за развитие.

В момента към ББР има завишен интерес от страна на микро-, малкия и средния бизнес. Той расте с активното създаване и предлагане на нови кредитни продукти, съобразени с нуждите на бизнеса. 

"Банката е в добри и сигурни ръце. Ние сме близо до бизнеса, за първи път връзката е толкова силна и непосредствена и това дава резултати", категоричен е Цанко Арабаджиев.

 

Цялото интервю с изпълнителния директор на ББР можете да видите тук.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster