17.11.2021 Цанко Арабаджиев, изп. директор на ББР: Усилията ни през последните месеци дават резултат

„Има силно завишен интерес към дейността на Българската банка за развитие. Само за последния месец са постъпили над 900 запитвания за кредит по новите програми на банката“. Това каза в студиото на предаването „Алтернативата“ изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев.

На въпрос за обещаните реформи в институцията той посочи, че се подобрява организацията на работа и са въведени редица промени, за да е ефективна към малките и средните фирми.

„Усилията ни през последните месеци започват да дават резултат. От юни досега Групата на ББР отпусна директно финансиране на над 70 компании за над 26 млн. лв. Отделно сме гарантирали през други банки 595 кредита на български компании за над 110 млн. лв.“, посочи Цанко Арабаджиев.

По думите му това ще бъде и трендът занапред – ББР да работи повече през търговските банки. Това става чрез създадените от банката програми, чрез които тя ще достига до малкия и средния бизнес.

„Голям интерес има и към новите продукти на Българската банка за развитие, които пуснахме през септември. Те са насочени към МСП, сектора на творческите и креативните индустрии и стартъпите в производството“, подчерта изпълнителният директор на ББР.

Програмата е в партньорство с Паневропейския фонд и е с обем 40 млн. евро, като чрез нея ББР ще може да отпуска директни заеми с още по-облекчени условия. И още един нов продукт набира своята популярност на пазара. Програмата на ББР за финансиране на изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса бе създадена в отговор на растящото притеснение на компаниите от цената на тока у нас и в Европа, и повишеното търсене на електроенергия.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster