12.12.2022 Деляна Иванова, зам.-председател на Надзорния съвет на ББР: Банката за развитие е стабилна и с потенциал за допълнителен растеж

 „Ролята на банките за развитие е да поемат по-голям риск в сравнение с търговските банки, когато това е от обществено значение“, обяви в предаването „Бизнес.бг“ по БНТ заместник-председателят на Надзорния съвет на ББР Деляна Иванова.

Тя даде пример с Програмата за финансиране на болниците за активно лечение, която бе приета от Министерския съвет през юли и дава възможност на ББР да подпомага затруднени лечебни заведения в страната. Първият кредитиполучател по нея ще бъде Александровска болница.

Според Деляна Иванова високата капиталова адекватност на ББР позволява надграждане на актуалните й финансови продукти и въвеждане на нови. Както и по-обхватно изпълнение на целите, разписани в Закона за Българската банка за развитие.

„Банката е стабилна и добре капитализирана. Неин приоритет е подкрепата на малкия и средния бизнес, като сферата й на дейност предвижда още преодоляване на регионалните дисбаланси и подкрепа за национални приоритетни проекти. Има потенциал за развитие в тази насока“, подчерта заместник-председателят на Надзорния съвет на ББР.

Деляна Иванова е категорична, че ролята на ББР е да подкрепя и допълва дейността на търговските банки, както и да се намесва във важни сектори, без да влиза в конкуренция с тях.

Тя напомни, че банките за развитие по света са институции, които са критерий за качество и дават гаранции и сигурност на останалите участници в пазара.

Предстои сформирането на Консултативен съвет към ББР, в който ще бъдат поканени работодателски и браншови организации, както и Националното сдружение на общините. Целта е банката е да изгради доверие, като отговаря на нуждите на бизнеса и обществото, и осигури достатъчно механизми за обществен контрол и прозрачност.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster