Доц. д-р Росен Карадимов: ББР ще се консултира с бизнеса за предлагането на адекватно финансиране

01.03.2023 Доц. д-р Росен Карадимов: ББР ще се консултира с бизнеса за предлагането на адекватно финансиране

“Българската банка за развитие и национално представителните работодателски организации ще разработват съвместно финансови продукти в помощ на бизнеса. Това е основната цел за създаването на Консултативен съвет към банката”. Това обяви в предаването “Още от деня” по БНТ доц. д-р Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на ББР, по чиято инициатива бе създаден новият орган.

На учредителното заседание на Консултативния съвет са обсъдени две основни теми: осъществяването на директен информационен канал относно финансовите програми на банката към бизнес структурите, както и възможността новите финансови продукти да бъдат консултирани още на ниво  планиране. 

“В момента в ББР се разработват  нови програми за подпомагане на малкия и средния бизнес. Асоциациите ще насочват вниманието на банката към актуалните нужди на бизнеса и ще осъществяват обратна връзка за ефективността на продуктите”, каза още председателят на НС на ББР, който оглавява и новия консултативен орган. Заложените лимити за кредитиране от ББР остават непроменени.

Росен Карадимов сподели и желанието си Консултативния съвет да прерасне в обществен орган към Надзорния съвет на институцията, който освен работодателските организации, да включва националните синдикати и Националното сдружение на общините (НСОРБ). “Това ще позволи постигането на реален обществен контрол върху дейността на банката”, посочи Карадимов. Той припомни, че задача на банката за развитие е не само директното кредитиране, а създаването на среда за подкрепа на малкия и средния бизнес. Нейна цел, заложена в Закона за ББР, е и преодоляването на регионални дисбаланси и подпомагане на държавни политики в големи проекти. "Тези компоненти са пряко свързани със заетост, със стандарт на живот, с регионални дисбаланси", подчерта Росен Карадимов. 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster