search-icon

08.08.2022 Фондът за капиталови инвестиции на ББР реализира първия си успешен изход от своя инвестиция

Компанията М2 ПРОМ, в която фондът имаше дялово участие, бе закупена от френския стратегически инвеститор „Линдера Груп“

Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) излезе с успех от сделката си с мебелната компания „М2 ПРОМ“. Това е първият успешен екзит на дружеството от Групата на Българската банка за развитие, след като френският гигант в оборудването на търговски пространства „Линдера груп“ придоби 100% от компанията.

Фондът за капиталови инвестиции инвестира дялов капитал в „М2 ПРОМ“ през 2020 г. Целта на мебелния производител бе да наложи продукцията си във високия сегмент на международния пазар. Компанията създава оборудване за световни търговски марки, сред които „Dior”, „Swatch” и „Tissot”, хотелиерския гигант „ACCOR“, бутикови мебели за “Lagardère” и др.

С финансовата и експертна помощ „М2 ПРОМ“ увеличи значително капацитета и качеството на производството си. Въпреки икономическите трудности заради пандемията от COVID-19, „М2 ПРОМ“ отбелязва ръст в приходите си от продажби, като реализира близо 5 пъти по-голям оборот, достигнал размер от 6 777 000 лв. през 2021 г.

Компанията успя да изгради нова производствена база и да закупи последно поколение софтуер за проектиране и изпълнение на поръчки, като създаде 18 нови работни места за висококвалифициран персонал. Подкрепата на ФКИ й помогна да изпълни по-сложни и мащабни проекти за едни от най-големите имена в модния, производствения, хотелиерския и хранително-вкусовия бизнес.

След придобиването от френския собственик „М2 ПРОМ“ ще продължи растежа си, а бъдещите продукти ще останат с марката „Произведено в България“.

Фондът за капиталови инвестиции от Групата на ББР е създаден през 2018 г. с капитал от 65 млн. лв. Дружеството участва в капитала и подпомага развитието на компаниите „Колев и Колев“, „Децибел“, IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“) и „Econic One“.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси

Business Booster