Групата на Българска банка за развитие и УниКредит Булбанк продължават успешното си сътрудничество

09.02.2023 Групата на Българска банка за развитие и УниКредит Булбанк продължават успешното си сътрудничество

УниКредит Булбанк и Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българска банка за развитие (ББР), подписаха гаранционно споразумение за подкрепа на микро-, малките и средни предприятия в страната. Споразумението предоставя възможност за гарантиране на портфейл от инвестиционни и оборотни кредити в размер на над 200 млн. лв.

Гаранционната схема цели да улесни достъпа на фирмите до кредитен ресурс, като намали значително изискванията за обезпечение. Гаранцията от НГФ ще покрива до 50% от размера на новоотпуснатите инвестиционни и оборотни кредити, като ще допълни или замести обезпеченията по тях.

Финансиране ще могат да получат както действащи предприятия за разрастване на своята дейност, така и стартиращи компании и такива с кратка бизнес история.

Кредитите ще се отпускат в левова и еврова валута, като крайният срок за включването им в гарантирания портфейл е 30 юни 2025 г. 

С помощта на гаранционната схема УниКредит Булбанк ще подпомага разработването и изпълнението на проекти, съфинансирани по оперативните програми на Европейския съюз. Споразумението насърчава още изграждането на собствени ВЕИ за нуждите на бизнеса  като по този начин подпомага прехода на страната към  климатично неутрална икономика. 

Това е 11-ото поред споразумение между УниКредит Булбанк и Националния гаранционен фонд. Партньорството на двете институции датира от 2010 г., като до момента са подпомогнати над 2600 български фирми да започнат или да развият своя бизнес.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster