06.11.2023 Илия Караниколов: ББР дава шанс на малкия бизнес да преодолее затрудненията

„Колкото по-малка е една компания, толкова по-големи са затрудненията й да получи финансиране за развитието на своя потенциал. Неслучайно всички програми, които разработваме в Българската банка за развитие, са фокусирани върху микро, малкия и средния бизнес. Ние инвестираме в тяхното бъдеще“. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV председателят на УС и изпълнителен директор на ББР Илия Караниколов. 

Повод за гостуването бе предстоящият на 7 ноември INVESTOR FINANCE FORUM - най-голямото събитие на финансово-инвестиционната общност в региона.

Караниколов коментира и интереса на чуждестранните инвеститори към България, който никога не е стихвал, а е на приливи и отливи, отчитащи различните икономически цикли. 

Той направи анализ на бизнес средата в България и възможностите за достъп до ресурс на малките и средните компании. „Тези, които достигат оборот до 1 млн. лв., изпитват и най-големи затруднения при осигуряване на обезпечение и на достатъчно самоучастие“, посочи изпълнителният директор на ББР. 

За да помогне на предприемачите, през последните няколко месеца ББР стартира програма за ускорено усвояване на европейски средства, както и програмите „Устойчивост“ и „Иновации и цифровизация“ по InvestEU.

„С участието на банката в европейския ресурс ще подпомогнем малкия и средния бизнес за преодоляване на пазарните несъответствия в ключови области“, каза Илия Караниколов.

Интервюто по Bloomberg TV можете да видите тук.    
 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster