22.11.2021 Илия Лингорски: „Държавите от региона на Трите морета имат огромен потенциал“

„Потенциалът на региона от инициативата „Три морета“ е огромен. Имаме много сходни характеристики по отношение на икономическото си развитие, а изграждането на свързващата инфраструктура е особено важно, защото регионът е 30 процента от територията на ЕС, 20 на сто от населението, но прави 10 на сто от брутния вътрешен продукт на съюза“, това заяви главният икономист на ББР Илия Лингорски по време на INVESTOR FINANCE FORUM, който се проведе днес.

Според него в историята няма успешен изход от системна и глобална криза без масивни инвестиции в стратегическа инфраструктура, а Инвестиционният фонд "Три морета" има за цел да привлече частния капитал - местен и глобален, за да се преодолее изоставането от старите страни на ЕС.

INVESTOR FINANCE FORUM е най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона, което събира за 10-а поредна година експерти от банковия, финансовия и финтех сектора, капиталови пазари и фондови борси и регулатори.  Хибридният формат бе наблюдаван чрез стрийминг на живо в медиите на Investor Media Group и Фейсбук.

Илия Лингорски анализира възможностите за инвестиции в държавите от региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море и представи визията си за новия модел на икономическо развитие, в чиято основа ще бъдaт новото поколение инфраструктура и иновациите. Той е член на Управителния съвет на Инвестиционния фонд „Три морета“, а изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев е член на Надзорния съвет на фонда.

„Освен за инвестиции в традиционната транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура, нашата страна предложи да се изведе като приоритет и развитието на инфраструктурата за иновации”, подчерта Илия Лингорски.

Затова в инициативата "Три морета" се работи по създаването на нов механизъм - иновационен фонд, който да привлича най-вече частния капитал, за да ускори инвестициите и да запълни поне частично пазарните дефицити в това направление.

„Три морета“ се стреми към подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Инициативата залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ. Очаква се тя да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да бъдат компенсирани разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

ББР е акционер клас „А“ в Инвестиционния фонд с парична вноска от 20 млн. евро. Целевият размер на фонда е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

Подборът на проекти ще бъде извършван на изцяло пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда 3SIIF.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster