23.09.2021 Илия Лингорски пред БНТ: Инфлацията ще мотивира дългосрочните инвестиции

Главният икономист на ББР в предаването "Референдум"

Очакванията за инфлацията у нас до края на годината не са катастрофални. Прогнозите на БНБ са за около 3%, на други икономисти за около 4%. Българската икономика е относително по-инертна спрямо инфлационните процеси, а и ние имаме силни котви, които са Валутният борд и добрата макроикономическа рамка, в която и бюджетът в момента върви с прилично изпълнение. Това заяви главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски в предването „Референдум“ на БНТ.

Според него България е с много добра структура и общо ниво на дълга. В нашата икономика инфлационният шок има временен характер и в голяма степен той е привнесен. По думите му разликата с предишни периоди на висока инфлация, е че тогава нивата на инвестиции както вътрешни, така и външни, в страната са били изключително високи.

Позитивно е че инфлацията мотивира инвестициите, защото има очакване за по-голямо потребление, по-високи цени, респективно и доходи. Особено в секторите, които са много проинфлационни като енергетика, транспорт и храни. Така че, ако частният сектор се активира и разбира се правителствените политики са проинвестиционни през следващите години, България може да има много успешен изход от тази криза и едно умерено, но устойчиво възстановяване, особено спрямо по-развитите икономики в Западна Европа.

„Инвестиционната активност на бизнеса от една страна и от друга страна на публичния сектор, особено по отношение на инфраструктура, е сигурният изход от всяка системна криза. В миналото няма системна криза, от която сме излезли доре без масивна и целенасочена инвестиционна програма в инфраструктура от публичния сектор и в развитие на икономическите дейности в частния сектор. Ако през следващите 2-3 години капиталовата програма е насочена към това, което най-ефективно дава икономически стимул на индустрията и частният сектор е облекчен да инвестира, можем да се върнем в ситуацията, от преди повече от десет години, когато икономическият растеж вдигаше нивото на всички иконимически субекти“, допълни още главният икономист на ББР.

Според Илия Лингорски високите цени на енергията и инфлацията ще мотивират българския бизнес да инвестира, включително ще го мотивират към индустриална енергийна ефективност. За него следващите десет години принадлежат на икономиките, които ще инвестират най-умно, най-бързо и най-активно в индустриалната си енергийна ефективност и българската икономика има капацитета да направи това. Стремежът към ефективност, а не толкова поставените от ЕК климатични цели, може би ще додеве до това икономиката ни да изпревари някои други по отношение на намаляване на емисиите и постигане на климатичните цели, защото българските индустриалци ще искат да се по-енергийно ефективни и по-конкурентни на пазара.

В България трябва да работим за това да върнем нивата на инвестициите -  и на частния,  и на публичния сектор, до 25-26%, за да може да имаме изпреварващо развитие и да догонваме големите икономики, сподели още Лингорски. „Време е за предприемачество. В банковата система в момента има много голяма маса със спестявания и депозити, спрямо кредитите, респективно инвестициите. Насърчването на предприемачеството може да се направи чрез политики като се улеснят регулаторните и административни процеси и собствеността бъде по-силно защитена. Инвестицията в предприемачество е един проверен начин в такива времена хората да могат да гледат напред. Не просто да запазят спестяванията, а да могат да увеличат възможностите си в бъдеще“, категоричен беше той.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster