Илия Лингорски: „Успехът на „Три морета“ ще направи Европа най-голямата и развита икономика в света“

09.06.2021 Илия Лингорски: „Успехът на „Три морета“ ще направи Европа най-голямата и развита икономика в света“

Успехът на инициативата „Три морета“ ще направи през следващото десетилетие Европа и ЕС устойчиво най-голямата и развита икономика в света. Това прогнозира главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски по време на конференцията "Три морета" - единство, иновации, свързаност", която се проведе вчера в София. Събитието бе открито от президента Румен Радев в рамките на българското домакинство на регионалната инициатива за свързаност.

Водещи експерти от транспортния и инфраструктурния сектор обсъдиха икономическите перспективи, които разкрива инициативата „Три морета“, и приноса на България за нейното развитие. Във фокуса на дискусията бяха и възможностите за подобряване на инвестиционната среда и създаване на благоприятен бизнес климат.

Илия Лингорски представи доклад за развитието на транспортната, комуникационната и дигиталната инфраструктура в рамките на „Три морета“. Според него регионът има големи нужди от инвеститори и частен капитал, но не всяка инфраструктура може да се финансира с частни средства.

„Необходим е координиран подход между страните за съвместни усилия по програми за финансиране за постигането на целите – конвергенция на новите страни-членки и развитие на европейската инфраструктура“, посочи главният икономист на ББР.

Държавите-участнички в инициативата споделят редица общи цели – засилване на регионалната свързаност, особено по оста Север-Юг, в Централна и Източна Европа в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, укрепване на икономическия растеж и сближаването.

„Очакванията са, че ако ефективността на публичните инвестиции в страните от инициативата се повиши до нивата на ЕС15 и координираните инвестиции подобрят свързаността, дивидентът от продукцията ще се увеличи почти двойно в дългосрочен план“, каза още Илия Лингорски.

На форума присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на икономиката Кирил Петков, а министърът на регионалното развитие Виолета Комитова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров бяха модератори на панелите "Единство" и "Иновации и свързаност".


 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster