Инвестиционният фонд „Три морета“ и американската DFC се споразумяха за финансиране до 300 млн. долара

21.06.2022 Инвестиционният фонд „Три морета“ и американската DFC се споразумяха за финансиране до 300 млн. долара

Инвестиционният фонд „Три морета“ („3SIIF“) и Американската международна финансова корпорация („DFC“) се споразумяха да сключат договор, съгласно който DFC ще предостави финансиране на фонда в размер до 300 млн. долара (280 млн. евро). Със средствата ще бъдат подкрепяни инвестиции в енергетиката и инфраструктурата, които повишават енергийната сигурност, улесняват енергийната диверсификация и подобряват свързаността в региона на Трите морета. Българската банка за развитие е инвеститор клас „А“ във фонда с парична вноска от 20 млн. евро.

Очаква се финансирането да бъде финализирано през 2022 г. и допълнително да укрепи трансатлантическия бизнес, енергетиката и геополитическите връзки с региона на Трите морета.

„Настоящите геополитически и икономически предизвикателства подчертаха значението на региона на Трите морета“, заяви Беата Дашинска-Музичка, председател на НС на Инвестиционния фонд „Три морета“.

Според нея нуждите от инвестиции в този регион са от решаващо значение за сближаването на ЕС, за продължаващия икономически растеж, както и за подобряването на свързаността и енергийната сигурност.

„Силните отношения на САЩ със страните от Трите морета предоставят огромна възможност за висококачествени инвестиции заедно с частния сектор. Сътрудничеството между DFC и 3SIIF ще улесни приобщаващия икономически растеж и развитие в целия регион“, заяви главният изпълнителен директор на DFC Скот Нейтън.

DFC е финансовата институция за развитие на САЩ и има инвестиционен портфейл от над 37 милиарда долара в световен мащаб, с акцент върху по-слабо развитите страни. Тя работи с инвеститорите за разгръщане на капитал в редица сектори, включително критична инфраструктура. Инвестициите й имат за цел да постигнат напредък в икономическото и социалното развитие.

Фондът 3SIIF инвестира в допустима транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура по оста Север-Юг в региона на Трите морета. Той включва 12 държави-членки на ЕС в Централна и Източна Европа и има за цел да намали социално-икономическите различия в рамките на Европейския съюз. Инвестициите от DFC ще доведат капиталовия ангажимент на фонда до около 1,3 млрд. евро.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster