Инвестиционният фонд „Три морета“ търси български проекти в сферата на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност

04.11.2021 Инвестиционният фонд „Три морета“ търси български проекти в сферата на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност

Изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев и главният икономист на банката Илия Лингорски представиха възможностите за финансиране на българските компании, които дава Инвестиционният фонд към инициативата „Три морета“ /3SIIF/. Те взеха участие във виртуалната конференция „ЕQUITY FOR INTRASTRUCTURE“, организирана от БТПП и Съвета по инвестиции с партньорството на Българската банка за развитие. Цанко Арабаджиев е член на Надзорния съвет на 3SIIF, а Илия Лингорски – на Управителния съвет на фонда.

Как българските фирми могат да си партнират с фонда „Три морета“ и на какъв принцип ще се извършва селекцията на проектите обясни и Джо Филипс, директор „Инвестиции“ в Amber Infrastructure Group, ексклузивен инвестиционен съветник на фонда.

Фондът 3SIIF е създаден от 9 банки за развитие, сред които и ББР, и вече направи първите си инвестиции, целящи подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

 До момента в него са събрани 1 млрд. евро, но активно се работи за привличането и на частен капитал с целеви размер между 3 и 5 милиарда евро. Очакванията са 3SIIF да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

Основната цел на фонда са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

На срещата на високо равнище на акционерите в Люксембург тази есен представителите на ББР предложиха и създаването на отделен Иновационен фонд към инициативата, който  ще подкрепя усилията на всяка от страните-членки на “Три морета” да осъществи целеви  иновационни проекти.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster