22.04.2024 Министър Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на Българската банка за развитие

През 2024 г. близо 1 млрд. лв. тръгват към българския бизнес по двете европрограми по линия на МИР

До месец и половина ще изработим новата стратегия на Българската банка за развитие. Сформираме работна група, в която ще участват ключови министерства, синдикати, работодатели, общини и експерти. ББР може да бъде мощен пазарен партньор на държавата, който да участва в ключови отрасли, където публичният сектор не може да се намеси. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той подчерта, че новата стратегия трябва да бъде изготвена съгласно Закона за ББР. „Банката трябва да обслужва стратегически и структуроопределящи сектори“, заяви Карадимов, като даде пример с болниците. По думите му ББР би могла да финансира дълговете им, като по този начин няма да се натоварва държавният бюджет, а банката като кредитор ще контролира разходите на болницата.

Министър Карадимов заяви, че за година и половина ББР се е превърнала в една от най-прозрачните институции в държавата. „За установяване на пълна прозрачност в Министерството на иновациите и растежа ще направя подобна форма на Консултативния съвет, който създадох в банката, за да има обществен контрол, следене на процедурите в рамките на закона, изработване на мерки, процедури и критерии“, обясни той.

Видео към интервюто на Росен Карадимов вижте тук.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster