Росен Карадимов: ББР може да изиграе ключова роля в реиндустриализацията на България

08.07.2024 Росен Карадимов: ББР може да изиграе ключова роля в реиндустриализацията на България

Реиндустриализацията на България, в която може да се включи Българската банка за развитие, е жизненоважна. Това е причината да активираме ББР във финансирането на индустриални паркове. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в студиото на предаването “120 минути” по bTV.

Българската банка за развитие стана най-прозрачната институция в България, защото създадохме Консултативен съвет с петте национални работодателски организации, Националното сдружение на общините и двата синдиката, който има функцията и на обществен контрол върху дейността на банката.

Отне ми 1,5 години да убеждавам политиците колко ефективен инструмент е ББР, това беше и причината да приема поканата на премиера да стана министър - за да завърша стартиралите промени в банката, допълни той.

Росен Карадимов уточни, че е приета новата тригодишна стратегия на ББР, която предполага банката да интервенира в ключови сектори като здравеопазване.

ББР може да осигури на болниците ресурс при по-ниски лихви за по-дълъг период на изплащане за разлика от лихвите на доставчиците на лекарствени средства при просрочени плащания. По този начин паричните потоци на лечебните заведения ще се контролират от кредитора, което ще позволи на ББР да влезе в ролята на гарант за ефективно ползване на публични средства.

На въпрос защо е нужно банката да работи с Военно-промишления комплекс Карадимов уточни, че българските търговски банки с европейски “майки” не могат да обслужват компании, развиващи дейност в сферата на стоките с двойна употреба.

Този отрасъл се нуждае от пълно банково обслужване - от издаване на акредитиви и гаранции, не само от кредитиране. Пред ББР има наплив от отбранителни фирми, които имат 1,3 млрд. износ само за миналата година.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster