21.12.2023 Росен Карадимов: Тази година ББР е отпуснала 130 милиона лева на българския бизнес

„Функцията на Българската банка за развитие е да бъде онази трансмисия, която да осигури финансов ресурс на банки и нефинансови институции, за да достигне до крайните клиенти“. Това подчерта в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на Надзорния съвет на банката доц. Росен Карадимов.

Той допълни, че през тази година ББР е отпуснала 130 млн. лв. на малкия и средния бизнес в страната.

"При Програмата за възстановяване са отпуснати 3000 кредита на стойност 630 млн. лв., от които ББР е гарантирала 80% или 510 млн. лв. на банките, които предоставят крайните средства на кредитополучателя", посочи Карадимов.

Той се спря и на възможностите за обезпечение, които дава Националният гаранционен фонд. За 15-те години от своето създаване дъщерното дружество на ББР е подкрепило 12 000 български компании, а издадените от него гаранции са на стойност 3,3 млрд. лв.

„Ако ББР изглежда по различен начин сега, отколкото преди година, значи сме постигнали целта си“, заяви председателят на Надзорния съвет на банката, според когото тя е получила доверието на бизнеса.

Според Росен Карадимов това се дължи и на създаването на Консултативния съвет към НС на ББР, който участва в изработването на ключовия кредитен инструмент за ускорено усвояване на европейски средства и други улеснения за българския бизнес. Този механизъм дава възможност за бърза процедура, ниски обезпечения и директна връзка с ББР, и предоставя равни условия за кандидатстване на малките компании без оборотни средства и големите фирми.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster