Владимир Георгиев: ББР ще финансира сектори, които трудно намират подкрепа от търговските банки

09.11.2021 Владимир Георгиев: ББР ще финансира сектори, които трудно намират подкрепа от търговските банки

Иновационни предприятия, стартиращи фирми, работещи в областта на информационните технологии, образованието, еко производството и др. бяха сред участниците в срещата с бизнеса на министъра на икономиката Даниела Везиева, зам.-министър Ивелина Пенева и Владимир Георгиев – изпълнителен директор на Българска банка за развитие. Акцент в диалога помежду им бяха не проблемите, а постиженията, плановете за бъдещо развитие и възможността институциите да окажат подкрепа на българските компании.

„Българска банка за развитие се стреми  да заеме полагащото й се място в растежа на малкия и средния бизнес и то без да се конкурира с търговските банки“ - каза на срещата Владимир Георгиев. „Наши клиенти могат да бъдат стартиращи компании или фирми от секторите, които трудно могат да намерят финансиране. Възможностите са различни – програмата ни с Паневропейския гаранционен фонд за креативен, малък и стартиращ бизнес или „Програмата за възстановяване“, която цели преодоляване на последствията от Ковид 19.

 „С новата стратегия на банката достъпът на малките и средни предприятия до средствата е улеснен“, допълни той и представи новия финансов продукт  за изграждане на соларни централи с мощност до 1MW/p за нуждите на бизнеса, тъй като зелените политики ще бъдат все по-голям акцент в нейната дейност.

„Сигурно се питате как банка с един офис на жълтите павета може да достигне до бизнеса. Ще ви кажа – чрез дигитализация. Скоро предстои да стартира и дигитална платформа на ББР, през която ще може да се кандидатства за финансиране изцяло онлайн“, добави г-н Георгиев.

Представителите на компаниите зададоха множество въпроси, свързани с възможностите за подпомагане на експортния потенциал, внедряването на  повече електротранспорт за логистика на стоките и разрастването на бизнеса с откриване на нови обекти и пазар.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster