25.08.2021 Живко Тодоров пред Forbеs за за устойчивите партньорства, високата ефективност и принципите

Интервю на изпълнителния директор на Българската банка за развитие за поредицата Forbes Men 2021 - Мъже на върха

 

Как създавате устойчиви партньорства?

Партньорствата се основават на взаимен интерес, равнопоставеност и доверие между страните. Когато влизам в партньорство, държа да имаме общи цели и ясни очаквания за резултата от взаимната работа, които да постигнем с открити, етични средства и  взаимоотношения.

Успешното партньорство се гради с добросъвестност, почтени намерения и ангажираност. Това се оказа успешна формула и ми помогна да изградя през годините не само дългосрочни сътрудничества с колеги, но и много приятелства..

Но опитът ме научи, че партньорствата са динамични като всичко в живота. За постигането на дългосрочно и устойчиво партньорство е необходимо периодично да се прави анализ, планиране и корекция при необходимост. Да, корекция означава понякога и прекратяване на партньорството, когато вече основата е разклатена, целите и подходите се разминават и няма обратен път назад.

Как валидирате идеите си?

Когато имам идея, първо проучвам всичко, което може да има отражение върху реализацията й. В зависимост от идеята, обикновено я коментирам с най-близките си – семейството, колеги или партньори. По този начин успявам да събера различни гледни точки и да преценя има ли смисъл. Вслушвам се в тяхното мнение и препоръки, но преди всичко слушам себе си – онова вътрешно чувство, което се оформя с познания и обучения, години опит, успехи и провали.

Но никой не знае всичко, защото всичко се променя. Затова се старая да бъда в крак с времето, като следя развитието на технологиите и иновациите не само във финансовия сектор, но и в бизнеса изобщо. Общувам с много хора, но особено внимателно слушам младите, защото бъдещето им принадлежи и често те са най-добрият съветник за валидиране на идеи.

Когато съм сигурен, че идеята си струва, правя „тест на концепцията“. В динамиката на днешното време всичко трябва да се случва много бързо. Неслучайно всички приехме гъвкавите (agile) методи на работа и те са най-приложими за нови идеи. Все по-често правим бърз пилот, с който да валидираме идеята, за да разберем нейната стойност и приложимост в по-голям мащаб и с по- сериозни инвестиции.

Кой е Вашият измерител на собствения успех?

Най-добрият измерител на успеха за мен е личното удовлетворение, че си направил нещата по най-добрия начин и в съгласие с принципите и разбиранията си. Когато виждам, че работата ми носи резултати и позитиви за компанията, колегите, клиентите, и бизнес средата, тогава знам, че съм постигнал успех.

Успехът е свързан и с личното щастие. Аз съм щастлив, че имам прекрасно семейство, верни приятели и дългогодишни колеги, които ме подкрепят и вярват в мен. Те са моят измерител за успех в личен план.

Разбира се, наградите и признанието от колеги и партньори не са без значение. Всеки човек обича да е ценен и аз не съм изключение. Професионалните ми отличия ме радват и мотивират за нови проекти и постижения.

Как създавате работна среда, която стимулира по-висока ефективност?

Вярвам, че начинът, по който общуваме, е основополагащ за резултатите, които постигаме. Така че аз създавам ефективна работна среда чрез комуникация.

Двупосочната комуникация и дискусията според мен са „солта“ на ефективната работа. Винаги се стремя да давам и да получавам обратна връзка. По този начин мога своевременно да коригирам както моята работа, така и на останалите участници в проекта. Казват, че екипът е толкова добър, колкото е най-слабият в него. Най-слабият обикновено няма необходимата информация, ресурси или умения, за да изпълни качествено работата си. Затова предоставям необходимата информация, осигурявам ресурси и обучение за всеки колега. Обръщам внимание на сигналите и усещам кой от какво има нужда – с талантите е необходим индивидуален подход, особено при младите хора.

„Пиперът“ в ефективния екип са взаимоотношенията между неговите членове. Когато създавам екип, освен професионален опит, умения и знания, избирам хора, които могат да бъдат обединени от обща цел и идея. Не е необходимо да са еднакви, напротив, силата на един добър се крие в разнообразието. Защото всеки от нас има своите силни и слаби страни, а работата на мениджъра е да подреди като в детско лего всички части, които ще доведат до най-ефективния и резултатен екип.

Какви компромиси с личния живот изисква работата в банковия сектор?

Компромисите са винаги субективни, за един работата по 12 часа е нормално ежедневие, за друг е непосилен стрес. В този смисъл аз бих казал, че съм лишавал семейството си най-вече от време с тях, но не съм правил компромиси с отговорността, грижата и любовта.

Мисля, че с КОВИД пандемията популярната преди концепция за баланс между работа и личен живот бе силно компрометирана. Когато си в ситуация на дистанционна работа, е доста трудно да определиш началото и края на деня. Когато пък си на отговорна мениджърска позиция, и в офиса, и в дома, задачите нямат работно време. Работата в банковия сектор е свързана с огромни отговорности – за анализ, оценка, риск, съответствие и нещо съвсем дребно като едно сгрешено число или запетая може да доведе до сериозни последствия.

С годините се научих да не деля стриктно работата и личния живот, и това ме кара да се чувствам спокоен, че не правя компромиси в нито една посока. Аз имам семейство, което има нужда от мен и не може да бъде жертва на компромиси. Когато се случва да работя до късно, компенсирам следващите дни или уикенда. Щастлив съм, че имам подкрепа и разбиране у дома, без тях трудно бих се справил.

Кое е най-голямото предизвикателство в професионалната ви кариера и как се справихте с него?

Считам, че най-голямото предизвикателство за мен винаги е било и продължава да бъде работата с хора и отговорността, която носиш за тях. Тук визирам управленските решения, които всеки мениджър трябва да взима ежедневно за дребните неща, но и по-големите, свързани с подбора на персонал, развитието на хората, инвестицията в тях, задържането на талантите и т.н. Всичко това е много важно и с годините осъзнах влиянието, което тези решения оказват върху работата и резултатите на екипа, но и върху кариерния път и живота на всеки един човек.

Неведнъж ми се е случвало да изградя екип, в който всеки да има своето място и значение, но идва момент, когато трябва да се лишиш от някой. Тук предизвикателството е как да избереш кой трябва да си отиде или да остане? Първият път беше много трудно да направя избор и досега не съм сигурен, че беше правилен. С времето разбрах, че е по-добре да събереш екипа и да му обясниш ситуацията. Тогава всеки търси решение и заедно намирате най-доброто, с което всички са съгласни. Хората са различни със своите потребности, виждания и очаквания. Но има и нещо общо – необходимостта от сигурност и стабилност на работното място. Това е задължително условие човек да разгърне потенциала си. Колегите разчитат на мен да им осигуря сигурност, стабилност и развитие в професионален план, докато аз им се доверявам да изпълняват задачите и задълженията си отговорно и добросъвестно.

Какви се принципите ви като финансист и професионален банкер с дългогодишна практика в банковата система?

Почтеност – към колегите, клиентите и партньорите. Стремя се да бъда справедлив в решенията и действията си, както и да нося отговорност за тях, какъвто и да е резултатът – добър или лош.

Наскоро харесах и изказване на шеф на голяма чуждестранна банка, който след една голяма криза сподели, че „понякога нещата, които не правиш, са именно тези, които спасяват компанията“. Това ми се стори много подходящо за банковия бизнес, който все пак е консервативен, и често трябва да премерим няколко пъти, преди да бързаме да срежем. Повтарям си това особено в настоящата ситуация, защото всяка криза ни кара да сме нетърпеливи, а бързането не винаги е най-добрият съветник.

За кратко сте били предприемач, какво предопредели развитието ви в банковия сектор?

Опитът ми като предприемач беше наистина кратък. През 1996 година, все още студенти, с приятели регистрирахме фирма за счетоводни и правни услуги. По стечение на обстоятелствата, но и очевидно заради вътрешната ми нагласа да търся сигурност и устойчивост, след кризата в началото на 1997 г. избрах сигурния път и започнах работа като оперативен счетоводител в ING Bank. Оттам нататък поех по кариерния път в банковия сектор и сякаш забравих краткия си опит за собствен бизнес.

През годините работата ми естествено ме срещна с много предприемачи и разбрах, че може би правилно съм се оказал от „другата страна“ на бизнеса – на тези, които оценяват проектите, анализират ги внимателно и подкрепят истински жизнеспособните сред тях. Природата на предприемача е особена – креативна, генерираща идеи, търсеща ниши и възможности, склонна да поема рискове и да скача в „дълбокото“.

Може би това не е моят профил и затова избрах друг път за кариерно развитие в банковия сектор. Но в работата си винаги съм се стремял да оказвам подкрепа на бизнеса – със съвет, консултация или финансиране. Казват, че в живота не остават празни места, защото винаги се търси баланс – трябва да има предприемачи, но и банкери, които да ги подкрепят и финансират.

Разбира се, споделям и някои от качествата на добрите предприемачи – те не се отказват, а продължават напред с нови сили и идеи. Аз също не се отказвам, но в моята сфера на работа и в моя път на развитие.

Как използвахте шансовете си за успешна кариера в ING Bank  – от оперативен счетоводител до главен финансов директор и член на Управителния съвет?

Работата в ING определено остави дълбок отпечатък върху мен като човек и като професионалист. Когато започнах работа през 1997 г., банката беше с малък и много сплотен екип, който даваше всичко от себе си, за да успее. Там научих, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва непрекъснато да се развиваш и да бъдеш напълно отдаден на това, което правиш. Това ме накара години по-късно да продължа да уча и да завърша допълнителното си образование в HULT International Business School в Лондон

Всички знаем колко е важно да си поставяш цели и да ги преследваш, но често пропускаме да споменем шанса и неговото значение в живота. Винаги трябва да бъдеш нащрек за възможностите, които се откриват пред теб. Никой няма да ти даде нищо, ако не си го поискаш. Така 5 години по-късно в ING години се освободи мястото за финансов директор. Тогава си казах, че това е моят шанс (птичето не каца два пъти на рамото) и кандидатствах за позицията. Бях с малко опит, но тогавашният главен финансов директор на ING Bank за Европа, както и генералният мениджър за България, решиха да ми се доверят и да ми дадат възможност да се докажа. Те инвестираха в мен както с обучение, така и с менторство. Почти 20 години по-късно съм уверен, че и аз и те направихме правилния избор.

Кои са върховите ви постижения?

Определено това е номинирането ми от ръководството на Fibank и наградата от Forbes и EY за „Финансов директор на годината“ в категория „Стратегия за развитие на финансовата функция“ през 2018 г. През 2014 г. бях поканен от ръководството на Fibank за главен финансов директор. Една от основните ми задачи беше да трансформирам финансовата и счетоводната функция в съответствие с размера на банката и нуждите на мениджмънта съгласно най-добрите практики. Номинирането ми за тази награда от ръководството на банката четири години по-късно за мен беше признание, че съм се отговорил на техните очаквания и съм се справил с поставените цели. А самата награда беше огромен жест на признание от колегите и общността.

Какво се очаква от Българската банка за развитие под ваше ръководство?

Българската банка за развитие заема специфично място в банковия сектор и икономиката на страната. Банката може да има много важна роля като двигател за растежа на малкия бизнес в страната и подпомагането на предприемачеството. В края на 2020 г. с колегите стартирахме изграждане на онлайн платформа и мобилно приложение, с които да можем да достигнем до всички, които имат интерес от услугите на ББР в страната. Основните функционалности на платформата, освен възможност за онлайн кандидатстване за финансиране от структурите на ББР, са насочени и към   повишаване на финансовата грамотност (финансов речник, наръчници – Как да стартирам бизнес? Как да регистрирам фирма? Как да изготвя бизнес план) и възможност за търговците да направят собствен онлайн магазин. Целта ни е платформата да се ползва не само от клиенти на банката, а от всички, които имат желание да стартират собствен малък бизнес.

Разбира се, продължаваме да имаме важна роля в подкрепата на бизнеса, засегнат от  COVID кризата. Вече одобряваме до 5 работни дни и с по-големи облекчения в изискванията кредити за малкия и среден бизнес. Новите условия са част от „Програмата за възстановяване“, разработена от Министерствата на икономиката и на финансите за преодоляване на последствията от COVID-19. От стартирането на програмата през 2020 г. са отпуснати кредити за над 320,3 млн. лева.

Продължава и търсенето на безлихвени заеми по гаранционната програма на ББР в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. За последните два месеца по нея са гарантирани 3 463 кредита за близо 18,8 млн. лв.От 2020 г. досега от безлихвените кредити по програмата са се възползвали 52 555 души, а размерът на отпуснатите средства е над 252,2 млн. лв.

Не на последно място искам да отбележа, че работим по изготвянето на нова стратегия за банката за периода 2022-2025 г., която ще бъде предложена за обсъждане и вярваме, че ще бъде одобрена преди края на годината.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster